Palestinienii vor să adere la ONU, iar un răspuns în acest sens va fi dat la finalul lunii aprilie de către Consiliul de Securitate.
Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a anunțat că va da până la finalul lunii aprilie un răspuns la cererea palestinienilor de aderare, cu drepturi depline, la ONU. În ciuda faptului că Israelul denunță acest demers, partea palestiniană consideră că este ”un moment istoric”, notează AFP, citat de Agerpres.
”Consiliul a decis că această deliberare ar urma să aibă loc în luna aprilie”, a declarat ambasadoarea malteză Vanessa Frazier, care asigură președinția prin rotație a Consiliului.
În septembrie 2011, președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a lansat procedura solicitând ”aderarea statului Palestina la ONU”, care nu a fost niciodată finalizată. Palestinienii au obținut în cele din urmă în noiembrie 2012 statutul de ”stat observator nemembru”.
Evidențiind ofensiva israeliană din Fâșia Gaza, săptămâna trecută ei au relansat cererea de aderare într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate, care a inițiat luni procesul de examinare.
”Este un moment istoric”, a comentat ambasadorul palestinian la ONU, Riyad Mansour. Chiar dacă succesul este mai mult decât puțin probabil.
On the State of Palestine admission to the UN????????, Amb Dr. Riyad Mansour highlighted the historic ties with Algeria,including ???????? Declaration of Independence in Algeria in 1988.We are honored that @AlgeriaUN is representing the Arab Group in the SC as we apply for membership ???????????????????????? pic.twitter.com/hHM3oBAaLt
— State of Palestine (@Palestine_UN) April 8, 2024
Pentru o reușită ar fi nevoie mai întâi de o recomandare pozitivă din partea Consiliului de Securitate (cel puțin 9 voturi pentru, fără veto din partea unui membru permanent), apoi de o majoritate de două treimi de voturi în Adunarea Generală.
Dar observatorii se îndoiesc că inițiativa va trece de etapa Consiliului, având în vedere poziția SUA, care s-au opus deja în 2011.
”Poziția noastră este cunoscută și nu s-a schimbat”, a repetat luni ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield la finalul primei reuniuni cu ușile închise a ”comitetului pentru admiterea de noi membri”, o formațiune ad-hoc a Consiliului.
Statele Unite consideră că ONU nu este locul pentru recunoașterea unui stat palestinian, care în opinia lor ar trebui să fie rezultatul unui acord între Israel și palestinieni.
SUA sunt constrânse de legislația americană care spune că, ”dacă Consiliul de Securitate aprobă aderarea unui stat palestinian în afara unui acord bilateral”, finanțarea ONU ar trebui să fie ”tăiată”.
Cu toate acestea, membrii Consiliului au decis că activitatea comitetului pentru admitere ”este utilă și, prin urmare, comitetul se va reuni din nou joi”, a indicat ambasadoarea malteză.
Ambasadorul Israelului la ONU Gilad Erdan a denunțat cu virulență cererea palestiniană.
Consiliul de Securitatea discută în acest moment recunoașterea unui stat palestinazi”, a lansat el de la tribuna Adunării Generale.
Simpla examinare a acestei cereri este deja o ”victorie” pentru cei care au comis și susținut atacurile fără precedent ale Hamas asupra Israelului în 7 octombrie, a adăugat el.
Acordarea statutului de stat palestinienilor contravine ideii de a se ”ajunge la masa negocierilor pentru o soluție durabilă” a conflictului, negocieri ce sunt în impas de un deceniu, potrivit ambasadorului Gilad Erdan.
Guvernul israelian se opune soluției cu două state, pentru care pledează marea majoritate a comunității internaționale, între care și SUA.
”Tot ceea ce cerem este să ne ocupăm locul nostru legitim în cadrul comunității națiunilor”, a pledat ambasadorul palestinian Riyad Mansour, care speră într-un vot al Consiliului de Securitate pe 18 aprilie.
Întrebat despre existența unui proiect de rezoluție în acest sens, ambasadorul algerian Amar Bendjama a răspuns: ”nu încă, dar în curând”.
În cazul unui veto american, nu ar fi prima dată când o cerere de aderare la ONU ar fi blocată în Consiliul de Securitate.
În timpul Războiului Rece, Statele Unite și Uniunea Sovietică au blocat de mai multe ori intrarea țărilor aliate ale celuilalt bloc. Ultimul veto datează din 1976, când americanii au blocat intrarea Vietnamului.
Citește și: Germania, acuzată la CIJ că a încălcat convenția ONU privind genocidul. Sunt implicate vânzări de arme
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News