Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit pentru a discuta despre criza din Ucraina.
UPDATE 2:
Într-un atac fulminant, ambasadorul rus Vasily Nebenzya a spus că Statele Unite în sine „provocă escaladarea” situației, acuzând în mod fals Moscova că se pregătește să invadeze Ucraina. „Aștepți să se întâmple, ca și cum ai vrea ca cuvintele tale să devină realitate”, a spus Nebenzya în remarci adresate ambasadorului SUA, Linda Thomas-Greenfield.
Confruntarea a fost una dintre cele mai puternice din ultimii ani pe forumul internațional. Comentariile lui Nebenzya au urmat acuzației lui Thomas-Greenfield conform căreia Rusia „încerca, fără nicio bază faptică, să eticheteze Ucraina și țările occidentale drept agresori pentru a fabrica un pretext pentru atac”.
Rusia, care a cerut un angajament occidental de a exclude Ucraina din umbrela sa de securitate, „a amenințat că va întreprinde acțiuni militare în cazul în care cererile nu sunt îndeplinite”, a spus Thomas-Greenfield. „Dacă Rusia va invada Ucraina, niciunul dintre noi nu va putea spune că nu am știut. Și consecințele vor fi îngrozitoare, motiv pentru care această întâlnire este atât de importantă astăzi.”
Rusia, cu sprijinul Chinei, a forțat un vot la începutul reuniunii convocate de SUA pentru a stabili dacă sesiunea va fi organizată cu ușile închise. Solicitând continuarea eforturilor diplomatice pentru rezolvarea crizei, ambasadorul chinez. Zhang Jun a spus că „ceea ce avem nevoie urgentă acum este diplomația liniștită, nu diplomația microfonului”
Totuși, majoritatea celor 15 membri ai consiliului a votat pentru a continua cu ședința deschisă, pe care președintele Biden, într-o declarație emisă de Casa Albă, a numit-o „un pas critic în atragerea lumii să se pronunțe într-o singură voce”, scrie WashingtonPost.
UPDATE:
Rusia şi SUA s-au înfruntat luni în Consiliul de Securitate al ONU pe tema trupelor comasate de Moscova în apropiere de frontiera cu Ucraina, ţările occidentale intensificându-şi eforturile diplomatice pentru a evita declanşarea unui conflict militar, relatează AFP.
Linda Thomas-Greenfield a acuzat Rusia, cu "dovezi", că vrea să desfăşoare până la începutul lunii februarie peste 30.000 de militari" suplimentari în Belarus, al cărui regim este foarte apropiat de Kremlin, relatează AFP.
Aceste efective vor fi "la mai puţin de două ore la nord de Kiev", a spus ambasadoarea americană, indicând că Rusia a desfăşurat deja 5.000 de militari în Belarus, între care forţe speciale, rachete şi baterii antiariene.
Rosemary DiCarlo, secretar general adjunct al ONU pentru afaceri politice, a reacţionat imediat: nu există "nicio alternativă la diplomaţie" în această criză. "Nu ar trebui să existe nicio intervenţie militară acolo", a adăugat ea.
La rândul său, preşedintele Biden urmează să-l primească luni pe emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad al-Thani, cu care va discuta despre securitatea în materie de gaze a Europei şi despre mijloace de a "asigura stabilitatea aprovizionării cu energie pe plan internaţional", potrivit Casei Albe, scrie Agerpres.
Știre inițială:
Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit, astăzi, 31 ianuarie 2022, pentru a discuta despre criza din Ucraina. Washingtonul lucrează cu aliații NATO pentru a întări sancțiunile în cazul în care Rusia invadează Ucraina.
CITEȘTE ȘI - Viktor Orban îl va vizita pe Vladimir Putin la Moscova. Rusia: Apreciem abordarea independentă a Ungariei
Președintele Joe Biden a avertizat Rusia că se va confrunta cu „consecințe rapide și grave” din partea SUA și a partenerilor săi dacă Moscova ar ataca Ucraina, menținând în același timp deschisă calea diplomației, sugerând posibilitatea dialogului.
„Dacă Rusia este sinceră în abordarea preocupărilor noastre de securitate prin dialog, Statele Unite, aliații și partenerii noștri vor continua să se angajeze cu bună-credință”, a spus Biden într-o declarație publicată de Casa Albă.
Rusia neagă că intenționează să lanseze un atac, dar a cerut ca NATO să promită niciodată că nu va permite Ucrainei să se alăture alianței, să oprească desfășurarea de arme NATO în apropierea granițelor ruse și să-și retragă forțele din Europa de Est. NATO și SUA numesc aceste cereri imposibile.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, nu au făcut niciun progres vizibil în atenuarea tensiunilor la întâlnirea lor de la Geneva de la începutul acestei luni. Ei sunt așteptați să vorbească la telefon marți, potrivit Ministerului rus de Externe, scrie PBS.org.
Prim-ministrul britanic Boris Johnson va vizita marți Ucraina pentru discuții cu Zelensky și va discuta luni mai târziu cu președintele rus Vladimir Putin, pentru a-l îndemna să „dea înapoi”, a declarat biroul lui Johnson. Johnson spune că are în vedere trimiterea a sute de trupe britanice în țările NATO din regiunea baltică, ca o dovadă de forță.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că „isteria promovată de Washington declanșează isteria în Ucraina, unde oamenii aproape încep să-și facă bagajele pentru prima linie” (citește mai mult AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu