Consiliul de Securitate al ONU, reuniune de urgență după ofensiva iraniană asupra statului Israel

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Consiliul de Securitate al ONU a programat o ședință de urgență miercuri, la ora 10:00 (ora locală), pentru a discuta situația tot mai tensionată din Orientul Mijlociu.

 

Întâlnirea a fost solicitată de Israel și Franța, pe fondul intensificării conflictelor din regiune.

Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, a trimis o notificare Consiliului de Securitate, în care subliniază că atacul cu rachete balistice lansat de Iran asupra Israelului "demonstrează că ofensiva promovată de Iran și de noul său președinte este o iluzie, iar deciziile reale în Iran sunt luate de liderul suprem și de Gărzile Revoluționare".

Danon acuză Iranul că încearcă să distrugă Israelul „înconjurându-l cu un inel de foc din șapte direcții” și solicită Consiliului să condamne Iranul și să desemneze Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice drept organizație teroristă, potrivit Times of Israel.

***

Oficialii Consiliului de Securitate al ONU au discutat recent despre escaladarea tensiunilor dintre Israel și Hezbollah, se arată pe site-ul ONU.

În centrul discuțiilor vizate se află Rezoluția 1701/2006, adoptată în unanimitate de Consiliul de Securitate, o rezoluție esențială pentru menținerea păcii între Israel și Liban timp de aproape două decenii.

Rezoluția cere încetarea totală a ostilităților, în special oprirea atacurilor Hezbollah asupra Israelului și a operațiunilor militare israeliene împotriva Libanului.

Rezoluția stabilește, de asemenea, crearea unei zone tampon între  Blue Line și Litani River, unde doar forțele libaneze și Unated Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL) au voie să fie prezente.

Cu toate acestea, începând cu 8 octombrie 2023, situația s-a deteriorat, odată cu intensificarea violențelor dintre Israel și Hezbollah, ca reacție la atacurile Hamas din Israel, mai precizează ONU.

Hezbollah și-a intensificat atacurile asupra Israelului, iar Israelul a răspuns cu raiduri aeriene și incursiuni terestre în Liban.

Aceste schimburi de focuri repetate încalcă Rezoluția 1701/2006 (potrivit unei scrisori a Secretarului General ONU, adresată Președintelui Consiliului de Securitate al ONU) și au condus la strămutarea a peste un milion de oameni în Liban și a 60.000 în nordul Israelului, după cum a relatat media, potrivit aceleiași surse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel