Consiliul Educaţie, Tineret, Cultură şi Sport (EYCS) se desfăşoară miercuri şi joi la Bruxelles, miniştrii urmând să discute în prima zi despre tineret şi educaţie, iar în a doua - despre cultură şi sport, conform ordinii de zi publicate pe pagina de internet a Consiliului UE.
Ministrul Tineretului şi Sportului Bogdan Matei, care prezidează Consiliul Tineret, a declarat că la actuala reuniune vor fi abordate trei teme extrem de importante. Prima temă se referă la adoptarea unui set de concluzii cu privire la viitorul muncii şi tinerii. Cea de a doua temă se referă la adoptarea unei rezoluţii cu privire la guvernanţa dialogului Uniunii Europene cu tinerii. Iar cea de-a treia temă extrem de importantă se referă la o dezbatere cu tinerii având în principal ca temă ca tinerii să se implice în viaţa democratică a societăţilor noastre, a declarat ministrul român înaintea reuniunii.
În timpul acestei dezbateri, intitulată 'Tinerii ca agenţi ai democraţiei în UE', discuţiile vor fi lansate de două tinere din România, Ariana Ardelean, elevă la Colegiul Gheorghe Şincai din Baia Mare, şi Francesca Maria Cristea, studentă la Universitatea Bucureşti. Ele fac parte din delegaţii de tineret selectaţi în cadrul a două programe ale Preşedinţiei române a Consiliului UE, Ambasador Junior la UE care se adresează tinerilor sub 18 ani, respectiv Delegat de Tineret la UE, pentru tinerii de peste 18 ani, conform Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.
La Consiliul Educaţie, prezidat de ministrul Ecaterina Andronescu, miniştrii urmează să adopte mai multe documente referitoare la predarea şi învăţarea limbilor, educaţia şi îngrijirea timpurie a copiilor, parcursurile de actualizare a competenţelor (noi oportunităţi pentru adulţi) şi vor organiza o dezbatere de orientare pe tema 'Construirea viitorului Europei: contribuţia educaţiei şi a formării la consolidarea coeziunii sociale'. În timpul reuniunii, Rareş Voicu, ambasador junior al UNICEF la Uniunea Europeană, le va vorbi miniştrilor despre conferinţa internaţională 'Participarea copiilor la procesele de luare a deciziilor şi de elaborare a politicilor la nivelul Uniunii Europene' care a avut loc la Bucureşti pe 6-7 mai, a informat Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă UE.
În cadrul Consiliului Educaţie, miniştrii vor fi informaţi în legătură cu DiscoverEU, o iniţiativă a UE care le permite tinerilor să călătorească prin toată Europa, conferinţa mondială a miniştrilor tineretului şi forumul tineretului 'Lisabona + 21', ce va avea loc în 22 şi 23 iunie, cererea Franţei de a găzdui concursul internaţional al meseriilor (WorldSkills) în 2023 şi despre programul de lucru al viitoarei preşedinţii finlandeze. La componenta Cultură a Consiliului, se preconizează adoptarea unor documente privind importanţa accesului la cultură al tinerei generaţii pentru a dezvolta competenţe creative, interculturale şi de comunicare, precum şi privind promovarea producţiilor cinematografice europene prin îmbunătăţirea circulaţiei transfrontaliere a creaţiilor şi coproducţiilor audiovizuale.
De asemenea, miniştrii vor organiza o dezbatere de orientare privind dezinformarea, intitulată 'De la combaterea dezinformării la restabilirea încrederii cetăţenilor UE în mass-media'. Consiliul Sport urmează să adopte o rezoluţie privind reprezentarea statelor membre ale UE şi coordonarea acestora înaintea reuniunilor Consiliului de administraţie al Agenţiei Mondiale Antidoping. Miniştrii vor adopta concluzii privind accesul persoanelor cu handicap la activităţile sportive şi vor organiza o dezbatere de orientare pe tema 'Creşterea nivelului de participare a copiilor şi tinerilor la activităţi sportive în Europa secolului XXI'.
Conform agendei reuniunii, miniştrii vor fi informaţi cu privire la nominalizarea oraşului Veszprem în calitatea de Capitală Europeană a Culturii 2023, al cincilea centenar al primei circumnavigări a Pământului, condusă de Fernando Magellan şi Juan Sebastian Elcano, şi în legătură cu programul de lucru al viitoarei preşedinţii finlandeze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu