Consiliul Etic al Danemarcei solicită reevaluarea reglementărilor asupra organismelor modificate genetic

legume și fructe
legume și fructe

Consiliul Etic al Danemarcei (Det Etiske Råd) a lansat un document intitulat „Etica și organismele modificate genetic (GMO) într-o nouă eră".

În această declarație-cadru solicită o nouă dezbatere privind plantele modificate genetic și reglementarea acestora. În conformitate cu avizul Consiliului, baza regulamentului trebuie să fie modificarea din plantă și nu tehnica utilizată. "Plantele cu proprietăți noi ar trebui să fie analizate la fel, indiferent dacă au fost dezvoltate cu tehnologii de ameliorare genetică sau cu tehnici de ameliorare clasice".

Consiliul Etic al Danemarcei oferă consiliere cu privire la problemele etice și creează dezbateri privind noile tehnologii biologice și genetice destinate Parlamentului danez, autorităților naționale și publicului larg. Documentul prevede că OMG-urile s-au schimbat foarte mult de când au fost introduse pentru prima dată în anii 1990. "Așadar, astăzi este nevoie de o nouă poziție", spune acest for.

Se recomandă modificarea legilor privind aprobarea OMG-urilor

O majoritate de 15 din cei 16 membri ai Consiliului etic din Danemarca recomandă modificarea legilor privind aprobarea OMG-urilor. Poziția membrilor asupra plantelor îmbunătățite genetic ia în considerare următoarele aspecte în susținerea poziției sale:

- tehnici noi și îmbunătățite, cum ar fi CRISPR, care este un instrument mai simplu, mai rapid și mai precis;

- mai mult de 20 de ani de cercetare care nu prezintă dovezi științifice că OMG-urile prezintă riscuri mai mari decât organismele convenționale;

- contribuția universităților și a firmelor mici de semințe care dezvoltă OMG-uri și care ar putea contribui la rezolvarea unor probleme grave, inclusiv provocările generate de schimbările climatice și cele legate de biodiversitate.

Scrisoarea completă este disponibilă pe http://www.etiskraad.dk/etiske-temaer/natur-klima-og-foedevarer/publikationer/gmo-og-etik-i-en-ny-tid-2019

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel