Consiliul European al Afacerilor Externe: Polonezii sunt printre cei mai mari ulii din Europa, iar românii printre cei mai mari porumbei

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Un studiu al ECFR dezvăluie diferențe semnificative între Polonia și România, ambele țări din prima linie care găzduiesc un număr mare de refugiați și care, din punct de vedere istoric, sunt suspecte și ostile față de Rusia.

În încercarea de a-și imagina viitoarele diviziuni în Europa cauzate de război, analiștii din cadrul Cosiliului European al Afacerilor Externe se referă adesea la o ”diviziune est-vest” și la diferențele dintre țările din prima linie și cele mai îndepărtate din punct de vedere geografic de conflict. 

”Chiar dacă atât Polonia, cât și România se învecinează cu Ucraina, iar guvernele lor sunt printre principalii susținători ai Kievului, cetățenii lor manifestă atitudini destul de distincte față de război. 

83% dintre oamenii din Polonia dau vina pe Rusia pentru conflict în timp ce doar 58% dintre oamenii din România consideră că Rusia este vinovată pentru actualul conflict din Ucraina.

Potrivit studiului, în timp de 74% dintre cetățenii Poloniei văd Rusia drept cel mai mare obstacol în calea păcii, pe când în România doar 42% din cetățeni cred ca Rusia este obstacolul din calea păcii”, arată sursa citată. 

”Polonezii sunt printre cei mai mari ulii din Europa, iar românii printre cei mai mari porumbei”

Cele două țări sunt, de asemenea, efectiv pe două planete diferite când vine vorba de preferința lor pentru pace sau dreptate.

În concordanță cu sondajul realizat de ECFR, românii preferă pacea în detrimentul dreptății, din acest motiv Consiliul European al  Afacerilor Externe i-a asemuit pe români cu mesagerii păcii, porumbeii, în timp ce, pentru polonezi, uliul a fost pasărea reprezentativă în viziunea ECFR.

”Polonezii sunt printre cei mai mari ulii din Europa, iar românii printre cei mai mari porumbei”,  a adnotat ECFR.

După cum s-a menționat, Polonia este singura țară din sondaj în care tabăra Dreptății prevalează în mod clar față de tabăra Păcii. Între timp, România – alături de Franța, Germania, Italia, Suedia și Spania – manifestă o preferință clară pentru pace față de dreptate.

În Polonia, 77% doresc să întrerupă toate legăturile economice cu Rusia.

În România, doar 45% doresc să întrerupă toate legăturile economice cu Rusia.

În Polonia, 74% dintre polonezi susțin încetarea completă a importurilor de combustibili fosili din Rusia. 

În România, doar 51% susțin încetarea completă a importurilor de combustibili fosili din Rusia.

În Polonia, 71% dintre cetățeni  – spre deosebire de doar 39% din România – doresc să întrerupă toate legăturile diplomatice cu Rusia, iar 73% în Polonia – față de doar 40% în România – susțin încetarea oricărui contact cultural cu Rusia.

Polonia vs România - contribuția economică și militară pentru susținerea Ucrainei 

Polonezii și românii diferă și prin forța solidarității pe care o simt cu Ucraina. De exemplu, 71% dintre cetățenii Poloniei– dar 54% dintre cetățenii din România – sprijină acordarea de mai multă asistență economică Ucrainei.

În ceea ce privește trimiterea de arme suplimentare în Ucraina, 78 % din Polonia sunt pentru, față de doar 46% în România.

Cele două țări diferă cel mai semnificativ în ceea ce privește ideea de a trimite trupe în Ucraina: Polonia este printre puținele țări în care sprijinul pentru această opțiune prevalează în fața opoziției față de ea, cu 46% până la 30%; românii se opun trimiterii de trupe cu 44% până la 26%.

În timp ce Polonia este una dintre cele două țări în care 50% sau mai mult sunt de acord că războiul înseamnă că țările ar trebui să crească cheltuielile militare, românii sunt mult mai puțin convinși. 

2. Sursa foto... (sondaj_25468400.jpg)

Sursa foto: Consiliul European al Afacerilor Externe 

Citește și...

Boicotul G20 - De ce s-ar fi răzgândit liderii lumii? De la Washington la Bruxelles, se caută o cale de ieșire din impasul provocat de conflictul din Ucraina

Deși la începutul lunii aprilie liderii lumii anunțau că vor boicota Summitul G 20, iată că 60 de zile mai târziu aceștia s-au răzgândit. Pentru a încerca să înțelegem acest lucru, poate este util să pornim de la preocupările care stăpânesc din ce în ce mai mult UE și Statele Unite ale Americii.

3. Sursa foto... (boicotul-g20--de-ce-s-ar-fi-razgandit-liderii-de-la-washington-la-bruxelles--se-cauta-o-cale-de-iesire-din-impasul-provocat-de-conflictul-din-ucraina_95314600.jpg)

La sfârșitul lunii aprilie, președintele Statelor Unite, Joe Biden, precizase clar că Rusia ar trebui exclusă din următorul G20, care va avea loc în noiembrie în Indonezia, altfel amenință cu boicotarea numirii. La sfârșitul lunii aprilie, președintele Statelor Unite, Joe Biden, precizase clar că Rusia ar trebui exclusă din următorul G20, care va avea loc în noiembrie în Indonezia, altfel amenința cu boicotarea numirii. ”Nu trebuie să paralizăm G20, este prea important”, a spus președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, drept justificare. Citește întregul articol AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel