Consiliul Europei, dezamăgit de corupția din Elveția: Nu se vede 'niciun progres'

Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Pexels

Consiliul Europei nu a constatat 'niciun progres' în ceea ce priveşte punerea în aplicare de către Elveţia a recomandărilor sale privind prevenirea corupţiei parlamentarilor şi judecătorilor, potrivit unui raport publicat joi - transmite AFP.

 

Într-un raport adoptat în 2016, Grupul de state împotriva corupţiei (Greco) al Consiliului Europei a făcut 12 recomandări autorităţilor de la Berna pentru a preveni corupţia parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor.

Şase ani mai târziu, doar cinci dintre aceste recomandări au fost puse în aplicare sau au fost abordate în mod satisfăcător, potrivit raportului adoptat în decembrie anul trecut.

În ceea ce priveşte parlamentarii, autorii raportului semnalează că aceştia încă nu au un organism specializat care să îi consilieze în probleme de integritate şi nu urmează cursuri de formare pe această temă.

Declaraţiile de interese ale acestora încă nu conţin date cantitative sau informaţii despre pasivele lor şi încă nu sunt verificate de serviciile parlamentare, adaugă Greco.

În ceea ce priveşte judecătorii şi procurorii, raportul regretă faptul că nu au fost luate măsuri pentru a introduce alte sancţiuni decât demiterea pentru încălcări ale îndatoririlor lor oficiale.

Judecătorii plătesc în continuare o parte din salariul lor partidelor politice, după ce o iniţiativă populară pe această temă a fost respinsă, reproşează Consiliul Europei.

Organizaţia formată din 46 de ţări notează, totuşi, că măsurile luate pentru punerea în aplicare a recomandărilor sale sunt 'mai încurajatoare' în cazul judecătorilor decât în cazul parlamentarilor, scrie Agerpres.

Uniunea Europeană vrea să aibă o listă neagră care să sancţioneze corupţia de oriunde în lume

Comisia Europeană a prezentat miercuri propunerile sale pentru armonizarea dispoziţiilor penale anticorupţie în Uniunea Europeană, dar şi pentru a adăuga pe lista neagră cu sancţiuni europene autorii actelor de corupţie comise oriunde în lume, relatează AFP.

Noi trimitem un mesaj clar: UE nu este deschisă celor care se dedau la corupţie, indiferent unde se produce ea, a subliniat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Corupţia poate ameninţa pacea şi securitatea internaţională, poate alimenta criminalitatea organizată, terorismul şi alte infracţiuni. Iată de ce ne extindem câmpul de acţiune pentru a lupta contra corupţiei în lumea întreagă, a declarat Borrell într-o conferinţă de presă.

Potrivit cadrului legislativ propus de Bruxelles, ce încă are nevoie de aprobare în Consiliul UE, aceste persoane considerate ca implicate în activităţi grave de corupţie, indiferent de naţionalitatea loc, şi-ar putea vedea activele din UE îngheţate şi ar putea primi interdicţii de a intra pe teritoriul Uniunii Europene.

De asemenea, ei ar urma să fie privaţi de acces la resurse financiare în UE.

Acest mecanism vizează corupţia activă sau pasivă, deturnarea de fonduri de către un agent public, în special în ţările considerate drept necooperante în materie fiscală.

Sistemul ar fi similar celui al regimului de sancţiuni adoptate contra personalităţilor ruse implicate în invadarea Ucrainei şi plasate pe lista neagră a UE, dar diferenţa ar fi că nu mai este vorba despre a ţinti un stat terţ anume, ci indivizi, indiferent de identitate, a remarcat vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova.

La finalul lui 2020, Uniunea Europeană se dotase deja cu capacitatea de a sancţiona autorii încălcărilor grave ale drepturilor omului oriunde în lume.

În practică, plasarea unei persoane pe această nouă listă neagră anticorupţie ar fi propusă oficial de şeful diplomaţiei UE şi ar trebui să fie validată cu unanimitate de cele 27 state membre.

Nu îi putem viza pe toţi cei corupţi din ţările terţe. Întotdeauna există un anumit grad de apreciere politică, dar pentru a lista pe cineva va fi nevoie de informaţii care să demonstreze că această persoană a recurs la un act grav de corupţie, că este vorba despre surse deschise (media, declaraţii publice ...), de rapoarte ale ONG-urilor, de informaţii obţinute de serviciile de securitate ale statelor membre, precizează executivul comunitar.

Persoana vizată va putea contesta decizia în faţa justiţiei europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel