Legea bugetului de stat pentru 2017 indică o potenţială supraevaluare a veniturilor bugetare, concomitent cu o probabilă subevaluare a cheltuielilor curente,susține Consiliul Fiscal, condus de bancherul Ionuț Dumitru, un adversar cunoscut al PSD.
Potrivit Consiliului fiscal, va fi un derapaj de proporţii de la deficitul de 3% din PIB, asumat prin Legea Responsabilităţii Fiscal Bugetare (LRFB). CF arată că proiectele cu finanţare din fonduri europene nerambursabilă sunt supraevaluate. Consiliul nu înțelege unde se va tăia din bugetele istorice pentru a oferi finanțări mai mari pentru pensii și salarii.
Astfel, Consiliul susține că au fost subdimensionate cheltuielile de personal și în realitate vor fi necesare fonduri suplimentare pentru a respecta prevederile sociale din programul guvernului. O variantă finală a raportului va fi înaintată guvernului în săptămânile următoare.
PSD, conflict cu șeful Consiliului Fiscal
Liviu Dragnea l-a atacat dur pe șeful Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru. "Dânsul, în mod ciudat, are această dublă calitate: în acelaşi timp este şi şef al unei instituţii publice independente, unde a fost numit de Parlament, şi reprezentat de frunte al unei bănci private străine. Mă gândesc că acea bancă nu va fi foarte fericită dacă românii vor avea mai mulţi bani în buzunar şi se vor împrumuta mai puţin. Poate că de aici vine acea caracterizare", a spus Dragnea în urmă cu o lună. Liviu Dragnea îl întreabă pe Ionuţ Dumitru cum îşi permite, ca în calitate de şef al unei instituţii publice independente să comenteze ce fac partidele politice. Potrivit wall-street.ro, Ionuț Dumitru este economist șef al Raiffeisen Bank.
Ionuț Dumitru, istorie de previziuni greșite
Preşedintele PSD a adăugat: "Nu este pentru prima oară când domnul Ionuţ Dumitru se amestecă lupta politică servind interesele uneia dintre părţi, fiind probabil pus acolo ca să critice tot ce vine de la PSD. Vă reamintesc prevestirile sumbre, dar din fericire, mereu greşite ale acestui domn.
Când Guvenul PSD a adoptat scutirea pe impozitul reinvestit, Consilul Fiscal dădea aviz negativ, pe motiv că am fi subestimat impactul negativ al acestei măsuri. Realitatea a fost că am încasat din impozitul pe profit cu 12% mai mult în 2014, faţă de 2013 şi cu 13% mai mult în 2015, faţă de 2014, încadrându-ne în toate ţintele bugetare.
La fel, când Guvernul PSD a adoptat reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator, acelaşi Consiliul Fiscal, condus de acelaşi domn Dumitru, a dat iar aviz negativ, estimând o scădere a veniturilor din contribuţii de 0,8 miliarde lei în 2014 şi de 5,08 miliarde lei în 2015. Şi de această dată realitatea l-a contrazis! Am avut o creştere de 3,22 miliarde lei în 2014 şi de 18 milioane în 2015 din contribuţii sociale. Şi atunci ne-am încadrat în toate ţintele de deficit bugetar asumate.
Ca să nu mai vorbesc despre Codul Fiscal, unde iar am primit aviz negativ de la dl. Dumitru, iar realitatea a arătat că economia a mers mai bine după intrarea în vigoare a Codului. În schimb însă, domnul Ionuţ Dumitru dădea avize pozitive Guvernului Boc şi la tăierea de salarii şi la creşterea TVA. Şi ştiţi bine ce scădere economică a urmat. Asta ca să înţelegem mai bine care e viziunea acestui domn."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu