Consiliul Investitorilor Străini, despre taxa de solidaritate: Penalizează companiile care se conformează fiscal

Consiliul Investitorilor Străini, despre taxa de solidaritate: Penalizează companiile care se conformează fiscal / Foto ilustrativ: Pixabay
Consiliul Investitorilor Străini, despre taxa de solidaritate: Penalizează companiile care se conformează fiscal / Foto ilustrativ: Pixabay

Introducerea taxei de solidaritate penalizează exact acele categorii de companii care se conformează fiscal şi care au reuşit să performeze în condiţiile sanitare restrictive, se menţionează într-un comunicat remis marţi de Consiliul Investitorilor Străini (FIC). 

'Introducerea unor taxe în mod intempestiv, deşi nu este un caz singular, fără o analiză atât a impactului direct, dar şi comparativ cu compatibilitatea legislaţiei europene şi a posibilelor reacţii subsecvente, în loc să stimuleze economia astfel încât să genereze venituri în plus la buget, penalizează exact acele segmente de companii care se conformează şi au reuşit să performeze în condiţiile sanitare restrictive', se menţionează în comunicatul citat.

FIC îşi exprimă îngrijorarea faţă de posibila introducere a unor noi taxe

Organizaţia atrage atenţia că introducerea taxei de solidaritate ar încetini creşterea economiei. 'FIC îşi exprimă îngrijorarea faţă de posibila introducere a unor noi taxe, precum cea de solidaritate, fiind o axiomă că în perioade de criză nu trebuie aplicate taxe mai mari pentru că ar frâna creşterea economiei care se află într-o perioadă de recuperare a pierderilor cauzate de pandemie', se precizează în comunicat.

Consiliul Investitorilor Străini consideră că, de cele mai multe ori, luarea unor astfel de decizii fără o consultare reală cu mediul de afaceri, fără un dialog transparent şi o perioadă rezonabilă de ajustare nu va avea efectul scontat, iar impactul negativ în imaginea României e foarte greu de recâştigat.

FIC apreciază că provocările bugetare ale Guvernului nu trebuie să oblige marile companii, cele care deja contribuie cel mai mult la bugetul de stat, la eforturi financiare suplimentare.

'Ca în fiecare an elaborarea bugetului ne găseşte nepregătiţi, fără reforme implementate şi în faţa aceleiaşi dileme, veniturile sunt prea mici pentru cheltuielile care cresc constant în ciuda faptului că nicio investiţie notabilă nu a fost planificată sau realizată. Considerăm că provocările bugetare pot fi rezolvate printr-o serie de măsuri care nu presupun un efort financiar suplimentar de la companiile mari care contribuie deja cel mai mult la bugetul de stat şi pentru care colectarea TVA este cea mai ridicată, dintre care amintim posibilitatea creşterii veniturilor bugetare prin intermediul mecanismelor de creştere a conformării voluntare, precum şi îmbunătăţirea colectării prin intermediul digitalizării ANAF', se menţionează în comunicatul FIC.

Consiliul Investitorilor Străini exprimă îngrijorarea membrilor săi cu privire la lipsa de transparenţă şi de dialog în elaborarea unor posibile schimbări importante în legislaţia fiscală, notează organizaţia

'La începutul toamnei, companiile membre ale Consiliului Investitorilor Străini erau încrezătoare în evoluţia pozitivă a economiei şi în gestionarea situaţiei pandemice, dar în ultimele 2 luni încrederea s-a deteriorat rapid, iar elementele de stabilitate se dovedesc erodate de decizii luate fără o perspectivă economică sustenabilă. FIC a sesizat posibilele viitoare presiuni asupra bugetului şi a sugerat unele măsuri de redresare şi stimulare a economiei, cum ar fi încurajarea investiţiilor străine prin crearea şi implementarea unei viziuni prin care România să atragă investiţii cu valoare adăugată ridicată şi atragerea fondurilor europene disponibile pentru România atât prin PNRR, cât şi prin cadrul financiar multianual', se precizează în comunicat.

Organizaţia patronală solicită autorităţilor să asigure predictibilitatea sistemului fiscal, pentru consolidarea sentimentului de încredere a investitorilor străini

'Sentimentul de încredere al membrilor noştri în ultimul an a avut un trend pozitiv, în ciuda contextului sanitar şi restricţiilor în vigoare, tocmai pentru că a existat transparenţă şi predictibilitate asupra reglementărilor fiscale. De aceea, FIC consideră că stabilitatea sistemului fiscal, predictibilitatea, dar mai ales consultarea publică şi o analiză atentă a impactului deciziilor ce urmează a fi luate în acest domeniu vor putea crea un mediu economic care să stimuleze creşterea în mod sustenabil', se menţionează în comunicat.

Consiliul Investitorilor Străini include aproximativ 120 de investitori cu capital străin din România, companii cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din Produsul Intern Brut şi care au o contribuţie semnificativă la bugetul de stat. În cei peste 20 ani de la înfiinţarea organizaţiei, companiile membre FIC au susţinut întotdeauna importanţa dialogului între comunitatea de afaceri şi autorităţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel