Consiliul JAI: Acord al statelor UE pentru a proteja ziariştii în faţa SLAPP-urilor, procese deschise doar pentru intimidare

Foto Pexels
Foto Pexels

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord vineri în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) cu privire la un proiect de directivă destinat protejării jurnaliștilor și activiștilor pentru drepturile omului în fața așa-numitelor "procese căluș". Aceste proceduri judiciare sunt deschise în mod intenționat împotriva lor în scopul intimidării.

Propunerea textului a fost înaintată de Comisia Europeană în luna aprilie a anului 2022 și se referă la procesele abuzive în materie civilă cu caracter transfrontalier, în special în situațiile în care reclamantul și pârâtul provin din două țări diferite. Potrivit directivei, se preconizează că justiția să respingă plângerile care sunt evident abuzive, iar reclamantul are responsabilitatea de a dovedi că acțiunea judiciară pe care o inițiază nu este nefondată.

Deoarece aceste acţiuni sunt de multe ori lansate pentru a pune presiune financiară asupra ziariştilor şi activiştilor, textul propune ca reclamantul să suporte taxele asociate procedurii judiciare, în special onorariile pe care persoana vizată trebuie să le plătească avocaţilor. Sunt de asemenea prevăzute "sancţiuni disuasive" contra iniţiatorului unei "proceduri căluş".

Directiva urmează să fie supusă negocierilor între Consiliul UE și Parlamentul European pentru adoptarea finală a legislației. Aceasta are, de asemenea, scopul de a proteja ziariștii și activiștii în cazurile în care instanțe din țări terțe, cum ar fi Regatul Unit, au emis hotărâri în urma unor astfel de proceduri. Propunerea directivei este ca aceste hotărâri să nu fie recunoscute de către statele membre ale Uniunii Europene.

Numărul procedurilor judiciare abuzive, cunoscute sub acronimul englez SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation), este în creștere în Uniunea Europeană. Aceste proceduri sunt adesea inițiate de personalități cu poziții înalte în politică sau economie, și au ca acuzație principală defăimarea. Scopul lor frecvent este împiedicarea dezvăluirilor și obstrucționarea participării publice.

Chiar dacă inițiatorul procedurii este conștient că are șanse mici sau nule de a obține câștig de cauză în instanță, acesta inițiază totuși acțiunea judiciară cu scopul de a intimida sau descuraja persoana care îl incomodează. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri este cel al jurnalistei malteze asasinate, Daphne Caruana Galizia. La momentul tragic al morții sale prin explozia unei mașini-capcană, existau peste 40 de proceduri penale deschise împotriva ei pentru defăimare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel