Consiliul Legislativ a dat un aviz favorabil proiectului de revizuire a Constituţiei, iar Preşedinţia a preluat o parte din observaţii înainte de a trimite textul către CCR, unele dintre ele referindu-se spre exemplu la hotărârile CSM.
După cum reiese din compararea textului trimis la Curtea Constituţională cu cel iniţial postat pe site-ul Preşedinţiei şi cu observaţiile Consiliului Legislativ, varianta trimisă CCR şi, ulterior, Parlamentului, a preluat o parte din sugestiile CL. Pe de altă parte, altele, de fond, nu au condus la o modificarea a propunerii iniţiale susţinute de Traian Băsescu.
Spre exemplu, înainte ca CCR să se pronunţe, Consiliul Legislativ remarcase faptul că, deşi eliminarea prezumţiei dobândirii licite a averilor este în concordanţă cu Decizia-cadru 215 din 2005 a JAI, totuşi, în baza articolului 152 alineat 2 al Constituţiei actuale, privind limitele revizuirii, poate fi interpretată "ca o atingere a garanţiei constituţionale a dreptului de proprietate".
În schimb, în alte privinţe, Preşedinţia a adoptat modificările propuse de Consiliul Legislativ. Astfel, faţă de varianta prezentată iniţial, cea trimisă Parlamentului înlocuieşte teza că "hotărârile CSM se iau prin vot public şi se motivează" cu cea că "hotărârile CSM nu pot fi luate prin vot secret şi se motivează". CL a subliniat că introducerea caracterului "public" al votului poate conduce la diverse interpretări, iar ulterior CCR a validat includerea acestei teze.
Proiectul de Constituţie a fost trimis de preşedintele Băsescu la Parlament pe 23 iunie, însoţit, potrivit procedurilor, de avizul Consiliului Legislativ şi de decizia Curţii Constituţionale.
Cite;te mai departe aici
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu