Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), cere reprezentanţilor României să înceteze cu ostilităţile constante. Declaraţia vine în contextul în care Curtea de Justiţie a Uniunii Europene va avea pe rol acţiunea României împotriva Comisiei Europene (CE) într-un dosar despre iniţiativa cetăţenească europeană privind regiunile naţionale.
În comunicatul transmis luni către agenţia ungară de presă MTI, Balázs Izsák a amintit că în 8 iulie 2019, România a înaintat o acţiune la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, prin care solicită anularea deciziei CE de înregistrare a iniţiativei cetăţeneşti europene privind regiunile naţionale.
Dezbaterea cazului are loc după ce CNS şi partenerii săi au reuşit să adune peste 1,4 milioane de semnături de sprijin pentru iniţiativă, iar numărul necesar de semnături a fost întrunit în zece dintre statele membre ale UE, în loc de şapte cât a fost minimul prevăzut. Colectarea semnăturilor se va încheia la data de 7 mai.
“Constatăm cu regret că România continuă să contravină valorilor fundamentale ale Uniunii Europene şi că nu poate învăţa nici în urma unei serii de procese pierdute la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene”, a spus Balázs Izsák.
Potrivit preşedintelui CNS, imaginea României are de suferit în urma faptului că “se împotriveşte, iar şi iar, valorilor fundamentale stabilite în cadrul tratatelor”. Politicianul maghiar a menţionat că acest lucru este şi în detrimentul economiei ţării, deoarece organizatorii iniţiativei cetăţeneşti privind regiunile naţionale doresc ca de pe urma acesteia să beneficieze nu numai regiunile naţionale din România, ci întreaga ţară.
“Noi continuăm să credem în stabilitatea dreptului comunitar şi a jurisprudenţei UE. Astfel, încurajăm autorităţile române să înceteze cu ostilităţile continue şi să dea dovadă de un comportament mai european, să fie deschişi către dialog”, se arată în comunicat.
Balázs Izsák a adăugat că regiunile naţionale fac parte din realitatea europeană, creşterea şi dezvoltarea lor economică este în interesul întregului continent. “Ne aşteptăm ca în cadrul acestui demers, România să fie un partener demn de un stat membru al uniunii, pentru asta este nevoie, însă, de schimbarea mentalităţii”, a declarat preşedintele CNS, citat de comunicat.
În 2013, organizaţiile maghiare din Transilvania şi partenerii lor au lansat două iniţiative cetăţeneşti europene, însă CE le-a înregistrat numai în urma unor procese. România s-a constituit parte atât în procesul despre iniţiativa Minority SafePack, cât şi în cel despre iniţiativa cu privire la regiunile naţionale – împotriva iniţiatorilor, de partea CE. În plus, atunci când, CE a ajuns la un acord cu iniţiatorii în privinţa Minority SafePack, respectiv a pierdut procesul cu iniţiatorii proiectului regiunilor naţionale, România a dat în judecată CE, în ambele dintre cazuri. În procesul cu privire la Minority SafePack România a pierdut. Procesul despre iniţiativa privind regiunile naţionale va avea loc joi la sediul de la Luxemburg al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, potrivit Hirado.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News