Consiliul UE anunță un ajutor financiar pentru Ucraina de până la 35 de miliarde de euro. Opoziția Ungariei a fost ocolită

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

A fost convenit un ajutor financiar pentru Ucraina de 35 de miliarde de euro de către ambasadorii Uniunii Europene.

Ambasadorii UE au convenit miercuri, 9 octombrie, să acorde Ucrainei până la 35 de miliarde de euro, ca parte a cotei blocului într-un împrumut planificat mai mare din partea Grupului celor Șapte (G7), susținut de activele înghețate ale băncii centrale ruse, se arată într-o declarație a Consiliului UE.

G7 și Uniunea Europeană au anunțat în iunie că vor acorda un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina, finanțat din profiturile generate de activele rusești imobilizate în Occident. Aceste active au fost înghețate la scurt timp după ce Rusia a lansat o invazie la scară largă în Ucraina în februarie 2022.

Mai mult de două treimi din active, aproximativ 210 miliarde de euro, sunt blocate în cele 27 de state membre ale UE și, dintre acestea, majoritatea sunt deținute de depozitarul belgian Euroclear.

Prin acordul de miercuri, UE se poate baza pe marja de manevră din bugetul său ca garanție în cazul în care restricțiile asupra activelor sunt ridicate. Toate sancțiunile UE împotriva Moscovei trebuie reînnoite la fiecare șase luni printr-un vot unanim al UE. Dar Ungaria, cu poziția sa favorabilă Rusiei, a încercat în mod repetat să blocheze sancțiunile și măsurile de ajutorare a Ucrainei și ar putea împiedica reînnoirea.

Opoziția Ungariei

Ungaria nu dorește să discute despre o eventuală prelungire a regimului care deține activele până după alegerile din SUA de la începutul lunii noiembrie.

Comisia Europeană a propus extinderea perioadei de reînnoire de la șase la 36 de luni, dar Ungaria nu a prezentat propunerea în timpul discuțiilor cu emisarii, au declarat diplomații UE.

Propunerea de împrumut a Comisiei trebuie, de asemenea, să fie aprobată de Parlamentul European, deoarece implică bugetul blocului. Parlamentarii UE sunt așteptați să voteze pachetul pe 22 octombrie, au declarat diplomații, conform Euractiv.

Acordul contribuie la ocolirea refuzului Ungariei de a prelungi perioada de reînnoire. Împrumutul, o „asistență macrofinanciară excepțională”, a putut fi adoptat rapid deoarece măsura a necesitat doar un vot cu majoritate calificată, mai degrabă decât unanimitate.

„Obiectivul este ca împrumutul să fie disponibil în 2024, cu debursare în 2025, pentru a fi rambursat pe o perioadă maximă de 45 de ani”, se arată în declarația Consiliului.

Cu toate acestea, acordul nu va fi suficient pentru a liniști SUA. Washingtonul a fost inițial de acord să contribuie cu aproximativ 20 de miliarde de dolari, dar nu dorește să meargă mai departe fără asigurări că activele rusești vor rămâne înghețate pentru mai mult timp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel