Uniunea Europeană şi-a exprimat luni îngrijorarea privind programul iranian de înarmare cu rachete şi a cerut Teheranului să pună capăt activităţilor care destabilizează regiunea.
Într-o declaraţie comună a liderilor celor 28 de state membre ale UE, Consiliul UE a justificat crearea Instex, un aşa-numit vehicul special (SPV, Special Purpose Vehicle), ca o modalitate de a încuraja Iranul să îşi respecte angajamentele asumate prin acordul nuclear din 2015. În declaraţia citată de Reuters şi AFP se consemnează că 'Iranul continuă să întreprindă eforturi pentru a creşte raza de acţiune şi precizia rachetelor, efectuînd totodată mai multe teste şi lansări operaţionale (...) Aceste activităţi adâncesc neîncrederea şi contribuie la instabilitatea regională'. Iranul susţine că testele sale balistice nu încalcă rezoluţia prin care ONU a aprobat acordul din 2015 şi a cerut întreruperea timp de opt ani a dezvoltării de rachete care pot fi echipate cu arme nucleare. Declaraţia în 12 puncte a Consiliului reafirmă angajamentul faţă de acordul nuclear cu Iranul, din care Statele Unite s-au retras unilateral în mai anul trecut. În schimb, UE şi-a făcut cunoscută preocuparea faţă de rolul Iranului în tensiunile din Orientul Mijlociu, inclusiv prin susţinerea unor grupări din Liban şi Siria şi prin prezenţa unor forţe iraniene pe teritoriul sirian.
Consiliul Uniunii a făcut apel la toate părţile implicate în conflictul din Yemen - printre care şi Iranul - să colaboreze pentru încetarea ostilităţilor. Uniunea Europeană a criticat şi situaţia drepturilor omului sub regimul de la Teheran, subliniind folosirea pedepsei cu moartea şi cerând drepturi egale pentru femei şi minorităţi. În ceea ce priveşte Instex, instrumentul lansat săptămâna trecută de Franţa, Germania şi Regatul Unit pentru a ocoli sancţiunile americane împotriva Iranului, Consiliul a arătat că este vorba despre un 'sprijin pentru operatorii economici europeni care desfăşoară schimburi comerciale legitime cu Iranul, conform legislaţiei UE şi a rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate al ONU'. Iranul trebuie să creeze o entitate similară cu Instex, pentru a permite efectuarea de tranzacţii. Surse europene au declarat AFP că instrumentul iranian trebuie să nu aibă nicio legătură cu banca centrală a Iranului, care este supusă sancţiunilor SUA, şi totodată să respecte reglementările internaţionale împotriva spălării banilor şi a finanţării terorismului. Judecătorul Sadeq Amoli-Larijani, şeful sistemului judiciar iranian, a declarat luni că Teheranul nu va accepta niciodată 'condiţiile umilitoare' formulate de Uniunea Europeană pentru un acord comercial. El s-a referit explicit la aderarea la FATF (Financial Action Task Force), grupul interguvernamental de acţiune financiară împotriva terorismului înfiinţat acum 30 de ani.
VEZI ȘI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu