Pandemia de COVID-19 a împărțit lumea în două: cei care cred că e un virus periculos, un inamic nevăzut și cei care consideră că e o conspirație mondială. Sociologul Mirel Palada a scris în ce tabără se află și de ce.
”Lumea zilele astea se împarte în două tabere: cei care cred în covid și cei care nu cred.
Eu fac parte dintre cei care cred în covid. Am două motive pentru asta. Unul, intern. Celălalt, internațional.
Primul motiv, cel intern, are legătură, în mod paradoxal, cu prostia umană. Să vă explic.
De trei luni încoace, de cînd avem serii zilnice de date privind evoluția covidului, cazuri noi, cazuri active, morți, vindecați, tot soiul de cuantificări ale fenomenului, aceste serii zilnice de date prezintă două caracteristici care sar în ochi celor obișnuiți să umble cu cifre în fiecare zi, așa ca mine.
În primul rînd, seriile brute urmează o distribuție statistică bine definită. Evoluția lor, atît creșterea cît și scăderea, forma vizuală a acestor serii se identifică suficient de bine și suficient de logic cu unele funcții de distribuție statistică. Nu intru în detalii, că se face articolul prea mare.
În al doilea rînd, la fel de important, aceste serii zilnice prezintă tremurături, variații, zăticneli de la o zi la alta care prezintă certe caracteristici aleatorii. Funcțiile de evoluție zilnică nu sînt line, desenate frumos, ci zguduite de intervenția factorilor stochastici. Un pic mai sus, un pic mai jos. De la o zi la alta nu-ți dai seama cum se duce. Poza mare, a funcției statistice, rezultă după ceva timp.
Ei bine, aceste două caracteristici: forma bine definită și zgomotul aleator care se împletește în această formă sînt greu de falsificat. Nu spun imposibil, ci greu, al naibii de greu. Un fenomen natural are o anumită desfășurare care împletește determinismul dat de legea statistică și incidența aleatorie într-un fel greu de falsificat.
De ce e greu de falsificat? Aici mă întorc la argumentul meu sociologic cinic. Pentru că oamenii sînt proști, de regulă. Nu se pricep la asemenea șulfăreli. Îmi vine foarte greu să-mi închipui că o haită ascunsă de conspiraționiști guvernamentalo-securistici sînt în stare să concocteze un asemenea fenomen inventat, controlat, șulfărit, care să mimeze într-atît de bine natura. Pur și simplu mă bazez pe prostia funcționărească, pe care o cunosc destul de în detaliu. E o aplicare a briciului lui Ockham în activitatea statului român.
Al doilea motiv, cel internațional, se bazează pe faptul că sînt foarte multe țări unde fenomenul este relativ asemănător. Țări diferite, din zone geografice diferite, din alianțe geostrategice diferite, unele din ele cu sisteme social-politice diferite. E greu să faci o imensă cabală internațională care să convingă în același timp factorii de decizie și raportare din Coreea de Sud, Japonia, Noua Zeelandă, Israel, Franța, Italia, Brazilia, Suedia, România, Rusia și cîte țări mai sînt afectate – vreo două sute și ceva.
Da, teoria conspirației există. Da, unii se chinuie să comită cabale care să le permită să dețină controlul pe bază de șulfăreli secrete. Dar e al naibii de greu să faci o asemenea cabală la un asemenea nivel. Indiferent cît de tentați sînteți voi să credeți în marea pricepere a lui Gates și a Bildenbergilor de a controla tot, permiteți-mi să mă îndoiesc. Ei nu sînt în stare să controleze o singură țară, darămite tot globul.
Cine crede în conspirații, o să creadă în conspirații în continuare. E un efort fără de speranță să încerci să-l convingi altminterea. E o chestie de credință, e o nevoie psihologică atît de puternică încît nu-i poți schimba scufița. Dacă le dispare conspirația din creier, consecințele existenței într-o lume supusă unor influențe cumplit de complexe sînt foarte dureroase pentru stima de sine a conspiraționiștilor și chiar și pentru sănătatea lor mintală.
Eu am venit doar să vă explic, celor care sper că încă mai aveți un pic de rațiune rămasă pe fundul castronului format de cutia craniană, că totuși semnele trag spre ipoteza existenței unui fenomen natural, care-și rostogolește consecințele pe întreg globul.
Ce au încercat să facă puternicii lumii din acest fenomen, fiecare guvern în parte cum a încercat să îmblînzească molima și chiar să instrumenteze problema spre un bicisnic ce cîștig politic vremelnic, asta e altă discuție. Aici tind și eu să vă dau dreptate, măcar parțial. Dar asta e altă discuție. Alt subiect. Nu este despre viruși, ci despre politică.
Vă pupă sociologul. Trăiți conspirațional, că trăiți bine.” a scris Mirel Palada, pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu