Conspiratori împotriva lui Adolf Hitler - File de istorie

Adolf Hitler, liderul Germaniei naziste, a fost ținta mai multor atentate cu o amploare diferită, dar niciunul nu a reușit să îl îndepărteze sau să îl omoare.

Se cunosc numele mai multor ofițeri germani de rang înalt care au făcut parte din „Rezistența împotriva lui Hitler” și care, în cele din urmă și-au pierdut viața. Printre cei mai renumiți conspiratori și atentatori direcți la viața liderului nazist au fost Rudolf Christoph von Gersdorff, Henning von Tresckow și Claus Graf von Stauffenberg.

Cu prețul vieții

Unul dintre cei mai spectaculoși conspiratori a fost Rudolf Christoph von Gersdorff (1905-1980), care a vrut să își sacrifice propria viață și să moară împreună cu Hitler, într-o explozie suficient de puternică. Gersdorff a ajuns până la gradul de general-maior în Abwehr și a luat parte activ la multe bătălii cruciale ale naziștilor – fără ca el însuși să adopte ideologia regimului german de atunci. Printre alte merite de excepție se află participarea la Bătălia pentru Franța, Operațiunea Barbarossa, Bătălia pentru Normandia etc. Convingerile sale antihitleriste au fost atât de profunde, încât, după mai multe atentate eșuate, a decis să moară împreună cu führerul.

Astfel, la 21 martie 1943, Hitler urma să facă o vizită la o expoziție de arsenal sovietic capturat. Locația era Berlin și alături de liderul nazist erau și importanți oameni de încredere: Himmler, Goering, mareșalul Keitel și amiralul Karl Donitz. Gersdorff era prezent la acea expoziție, ca expert în contrainformații. Pe sub haină, el și-a montat două dispozitive explozibile pe care le putea amorsa foarte simplu. El era decis să se arunce asupra führerului și să suporte explozia împreună cu el...

Dar planul lui Gersdorff nu a putut fi pus în aplicare, pentru motivul că Hitler nu a urmat traseul prestabilit prin expoziție și și-a scurtat foarte mult șederea acolo. În aceste condiții, Gersdorff abia a avut timp să dezamorseze explozibilul pentru a se salva de la o moarte inutilă... Tot el a fost cel care, întâmplător, a descoperit groapa comună de la Katin, acolo unde, în 1940, aproximativ 4.000 de ofițeri polonezi au fost omorâți de NKVD (Comisariatul poporului pentru afaceri interne, foarte apropiat de poliția secretă a lui Stalin).

Citește și: TEORIA CONSPIRAȚIEI. Hitler a murit la 95 de ani, în Brazilia

 

Ulterior, Gersdorff a participat la confruntările de la Zidul Atlanticului (fortificații făcute de Hitler pe coasta vestică pentru a preveni o invazie dinspre Anglia). Marea șansă a lui Gersdorff este că niciunul dintre înalții ofițeri interogați și torturați de Gestapo după atentatul de la 20 iulie 1944 nu l-a trădat. Soarta a vrut ca el să supraviețuiască războiului, cu toate medaliile primite – inclusiv Crucea de Fier clasa întâi. Nu a fost arestat pentru că nu a facut crime de război, ba chiar guvernul Republicii Federale Germane i-a acordat Marea Cruce de Merit în 1979, cu un an înainte de a muri.

Rezistența germană

Istoricii denumesc drept „Rezistența germană” (antihitleristă) acțiunile individuale sau de grup ale opozanților nazismului, similare mișcărilor de rezistență din alte țări ocupate de naziști. Această tendință de a-l suprima pe Hitler (fără proces) s-a accentuat când s-a aflat despre ororile comise în lagărele de exterminare și despre holocaustul produs asupra evreilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel