Comunitatea elenă Elpis va organiza în luna mai la Constanţa un spectacol public pentru doborârea recordului mondial de participanţi implicaţi în interpretarea în ansamblu a popularului Sirtaki, dans cu inflexiuni tradiţionale special creat în 1964 de coregraful elen Giorgos Provias, pe muzica lui Míkis Theodorakis, pentru filmul Zorba grecul. Evenimentul va fi jurizat de reprezentanţii Guiness Book of Records.
Publicitate
Preşedintele Comunităţii elene Elpis din Constanţa, Anton Antoniadis, iniţiatorul acestui eveniment, a declarat că îşi doreşte ca demersul să lege pentru prima dată numele celui mai vechi oraş de pe teritoriul României, înfiinţat în 657 î. Hr de coloniştii greci, de primul record mondial consemnat oficial aici.
'Am început demersurile pentru doborârea recordului mondial de participanţi la Sirtaki şi am primit susţinerea Comunităţii Elpis, cu cei 1.800 de membrii şi alţi 1.200 de susţinători înscrişi, apoi m-au asigurat de aportul lor şi colegii de la celelalte 23 de comunităţi locale din ţară, membre ale Uniunii Elene din România. Eu sper să surclasăm recordul precedent stabilit la Volos, în Grecia, pe 31 august 2012, când s-au prins în dans 5.614 participanţi. Nu mi-am propus să stabilesc o cifră exactă de record peste cei 5.615 dansatori necesari, dar cred că în primăvară suntem în stare să înscriem numele oraşului în Cartea recordurilor', a declarat, pentru Agerpres, Anton Antoniadis.
Acesta a mai afirmat că şi-ar fi dorit să organizeze spectacolul de omologare în prezenţa reprezentantului Guiness Book of Records, chiar de ziua naţională a Republicii Elene, pe 25 martie 2016, dar a spus că nu a fost convins că vor fi condiţii meteorologice bune în acea zi.
'Eu unul îmi doresc să facem un Sirtaki 'ca la carte'. Pe plajă, aşa cum sunt imaginile consacrate din filmul Zorba grecul. Vă daţi seama ce înseamnă să strângi peste 5.615 prinşi simultan în dans? Înseamnă un lanţ uman de peste 9,5 km, în linie sau în cercuri concentrice ! Va trebui să avem condiţii meteo bune, ca să fie şi o bucurie a spiritului. Să fie memorabil şi probabil cel mai bine va fi undeva în ultima parte a lunii mai. Dar, sigur, asta o să o agreem şi cu reprezentanţii Guiness Book of Records', a precizat Anton Antoniadis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu