Constanţa. Expediţie a 17 cercetători din patru ţări, pentru o mai bună protejare a ecosistemului marin

Un număr de 17 cercetători marini din România, Bulgaria, Turcia şi Ucraina participă, în perioada 30 septembrie - 8 octombrie, la o expediţie ştiinţifică comună, cu scopul de a-şi spori cunoştinţele şi a proteja mai bine ecosistemul marin, a informat, luni, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină (INCDM) 'Grigore Antipa' din Constanţa. 

Alegeri prezidentiale 2024

'O echipă de 17 cercetători marini din 4 ţări (Bulgaria, România, Turcia şi Ucraina) se vor îmbarca la bordul navei de cercetare 'Mare Nigrum' pentru prelevarea probelor de apă, sedimente şi organisme marine, în vederea evaluării sănătăţii mării noastre. Puternicul spirit de colaborare al proiectului ANEMONE face ca biologii, chimiştii şi fizicienii să vorbească, timp de o săptămână (...), o singură limbă, aceea a ştiinţelor Mării Negre, cu scopul de a-şi spori cunoştinţele şi a proteja mai bine ecosistemul marin', conform unui comunicat transmis de INCDM.

În timpul expediţiei, vor fi folosite diverse modalităţi de prelevare pentru determinări calitative şi cantitative ale diferiţilor parametri. 'Zilnic, echipa de cercetare a planificat prelevarea pe patru staţii, în total 21 de staţii. Pe fiecare staţie se va sta câteva ore, fiind prelevate minimum 4 orizonturi din coloana de apă. Probele vor fi sortate, fotografiate, conservate şi etichetate la bordul navei. La finalul expediţiei, probele vor fi analizate de către cercetători, datele vor fi colectate împreună, analizate şi publicate sub forma raportului 'Stării mediului marin din zona vestică a Mării Negre, potrivit INCDM.

Expediţia este organizată în cadrul proiectului 'Evaluarea vulnerabilităţii ecosistemului Mării Negre la presiunile umane' (ANEMONE), coordonat de INCDM 'Grigore Antipa' Constanţa, în parteneriat cu Institutul de Oceanologie - Academia de Ştiinţe (IO-BAS), Bulgaria, Consiliul de Cercetare Ştiinţifică şi Tehnologică din Turcia/Centrul de Cercetare Marmara - (TUBITAK-MAM), Fundaţia de Cercetare Marină din Turcia (TUDAV) şi Centrul Ştiinţific pentru Ecologia Mării (UkrSCES), Ucraina. Proiectul ANEMONE, realizat cu fonduri europene, are valoarea totală de peste 991.000 de euro, durata de implementare fiind de 28 de luni (26.07.2018 - 25.11.2020).

'Proiectul ANEMONE este finanţat prin Programul Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020, prioritatea programului: 2. Promovarea coordonării protecţiei mediului şi reducerea comună a deşeurilor marine în Bazinul Mării Negre, Obiectiv prioritar specific programului: 2.1. Îmbunătăţirea monitorizării comune a mediului, indicativ proiect: BSB319', se menţionează în comunicat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel