Flotila 56 Fregate organizează sâmbătă dimineaţă o ceremonie militară şi religioasă în Portul Militar Constanţa pentru a marca 15 ani de la intrarea fregatei 'Regele Ferdinand' în serviciul Marinei Militare Române, informează un comunicat de presă transmis de Statul Major al Forţelor Navale (SMFN).
Conform sursei citate, fregata 'Regele Ferdinand', navă militară, care a înscris cele mai multe premiere în istoria postdecembristă a Forţelor Navale Române, împlineşte luni, 9 septembrie, 15 ani de la arborarea pentru prima dată a pavilionului naţional la bordul său.
'Fregata 'Regele Ferdinand', cu număr de bordaj F-221, a parcurs într-un deceniu şi jumătate mii de mile marine în Oceanul Atlantic, Oceanul Indian şi opt mări şi a executat sute de misiuni şi exerciţii, purtând la pupa pavilionul românesc, alături de drapelul NATO sau cel al Uniunii Europene, arborate la catarg. Bastimentul românesc a participat la numeroase acţiuni de diplomaţie navală în timpul escalelor în porturile din străinătate, multe dintre acestea fiind premiere pentru ţara noastră şi menţionăm porturile Haifa (Israel), Djibouti (Djibouti), Dar-el-Saalam (Tanzania) şi Port-Victoria (Seychelles)', se arată în comunicatul SMFN. Jurnalul de bord al acestei fregate începe în anul 2004, fiind legat de evoluţia Românei ca stat membru, cu drepturi depline, al Alianţei Nord-Atlantice.
Primul echipaj al fregatei 221 a fost instruit în Marea Britanie, în anul 2004, pentru a fi în măsură să execute misiuni la standarde NATO, împreună cu echipajele navelor aliate şi, un an mai târziu, a participat la Operaţia 'Active Endeavour' din Marea Mediterană, cu pavilionul NATO ridicat la catarg. 'În primăvara anului 2007, fregata 'Regele Ferdinand' a început să desfăşoare acţiuni militare împreună cu elicopterele Puma Naval, după care a obţinut acreditările internaţionale de nivel I şi II, privind interoperabilitatea cu navele Alianţei Nord-Atlantice, precum şi certificarea de participare la toate tipurile de misiuni NATO iar în 2009 echipajul F-221 a fost completat prin integrarea serviciului de luptă 'Aviaţie'. În anul 2011, F-221 Regele Ferdinand a executat prima misiune de luptă după cel de-al Doilea Război Mondial, participând la Operaţiunea NATO Unified Protector de menţinere a embargoului în largul coastelor Libiei', menţionează comunicatul de presă.
O altă premieră, consemnată în jurnalul de bord, este din anul 2012, când F-221 a fost prima navă militară a României care a tranzitat Canalul Suez şi a desfăşurat misiuni reale de luptă împotriva pirateriei navale în cadrul Operaţiunii Atalanta, în apele Oceanului Indian, în Golful Aden şi Bazinul Somalez, sub egida UE. A fost pentru prima dată când marinarii militari români au desfăşurat acţiuni militare dincolo de Ecuator, în emisfera sudică şi au acostat în porturi de pe coasta estică a Africii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu