Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat la DC News că România va deveni cel mai mare exportator de gaz din Europa, după 2027.
Publicitate
Bogdan Chirieac: „Vă ajută și extracția de gaze din Marea Neagră? BSOG (Black Sea Oil & Gas) cât extrage?”
Sebastian Burduja: „Un miliard de metri cubi pe an și au posibilitatea tehnică de a-și crește producția cu 25% și evaluează momentul în care să și-o crească, pentru că depinde de prețul în piață - dacă rentează, ei își vor crește această producție”.
Bogdan Chirieac: „Ce se întâmplă cu OMV-ul? A anunțat că în 2027 scoate prima moleculă de gaz în Marea Neagră”.
Sebastian Burduja: „Așa e, acolo e un parteneriat foarte important, probabil cel mai important din sectorul energetic pe termen mediu, între OMV-Petrom și Romgaz. Vă amintiți, Romgaz, companie românească, și-a asumat să cumpere de la americani, cu un miliard de dolari, acea participație. Înțeleg că, azi, ea valorează trei miliarde, deci a fost o afacere bună pentru statul român.
Și-au asumat acest calendar cele două companii, împreună. E adevărat, operatorul e OMV-Petrom. Au atribuit deja un contract de lucrări unei mari firme din Italia. Eu cred că ei se vor încadra pentru că acolo orice zi de întârziere te costă foarte mult”.
Bogdan Chirieac: „Ei speră să extragă 10 miliarde de metri cubi, ceea ce rezolvă complet toate problemele energetice ale României și ne face și mari exportatori de gaz”.
Sebastian Burduja: „Eu mi-aș dori să nu exportăm gaz, ci să-l utilizăm în economia noastră, pentru că atunci îi dai valoare adăugată, când îl utilizezi în industria chimică pentru îngrășăminte, în industria pharma pentru medicamente. Adică atunci când arzi gazul la aragaz sau când îl exporți este cea mai proastă utilizare a lui, cea mai neeficientă.
Dar sigur, până în 2027 avem un plan inclusiv la Ministerul Energiei, prin care să putem ajuta să repunem industria românească pe picioare”.
Bogdan Chirieac: „Județul Constanța poate deveni Dubaiul Europei cu asemenea producție de gaz”.
Sebastian Burduja: „Așa este, iar România în 2027 va fi cel mai mare producător de gaz din Europa, de aceea a fost foarte important să poziționăm gazul ca acest combustibil de tranziție la nivel european, pentru că nu toate țările sunt favorabile. Pe de altă parte sunt și state membre care au o poziție foarte verde, dar în același timp cumpără gaz rusesc, direct sau prin intermediari”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu