Constanţa: Soluţii ale studenţilor la Arhitectură pentru reabilitarea Cazinoului; începerea lucrărilor, din nou amânată

Studenţi, doctoranzi şi cadre didactice de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" (UAUIM) se implică în restaurarea Cazinoului din Constanţa, căutând soluţii adaptate pentru intervenţiile asupra monumentului istoric, a informat joi administraţia locală.

Publicitate

Conform sursei citate, UAUIM va demara totodată un parteneriat de lungă durată cu Primăria Constanţa, pentru a furniza proiecte viabile de planificare urbană prin care să fie valorificate şi conservate toate elementele de patrimoniu.

"Studenţi, doctoranzi şi cadre didactice de la UAUIM, împreună cu arhitectul american Matthew Vitti, ataşat LEED şi vice-preşedinte pentru Business Development al companiei Kalloc Studios, au realizat un demers didactic care să ofere posibile soluţii adaptate pentru intervenţiile asupra monumentului istoric", reiese dintr-un comunicat transmis de municipalitate.

Concluziile workshop-ului de proiectare arhitecturală şi muzeografică care vizează restaurarea Cazinoului din Constanţa au fost prezentate în cadrul unei întâlniri ai reprezentanţilor UAUIM cu cei ai administraţiei locale, primarul Decebal Făgădău salutând iniţiativa tinerilor arhitecţi.

"Ceea ce propunem noi este o analiză care permite luarea unei decizii corecte, ştiind care sunt toate fazele de restaurare şi ce ar însemna distrugerea unei părţi din clădire şi integrarea unei alte intervenţii pe un monument istoric", a declarat prodecanul Facultăţii de Arhitectură de Interior a UAUIM, conf. dr. arh. Oana Diaconescu, citată în comunicat.

Potrivit Primăriei Constanţa, o posibilă soluţie avansată de echipa de lucru se referă la refacerea legăturii dintre Cazinoul din Constanţa şi Acvariu, prin crearea unui ansamblu sub formă de pavilion.

"Produsul final al workshop-ului, organizat de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism 'Ion Mincu' Bucureşti, în colaborare cu Pantheon Institute, Italia şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanţa, va fi pus la dispoziţia municipalităţii", conform administraţiei locale.

Luna trecută, un consorţiu care a pierdut a patra licitaţie desfăşurată în vederea restaurării Cazinoului din Constanţa a depus contestaţie chiar în ultima zi când avea dreptul legal să o facă, începerea lucrărilor fiind din nou amânată.

În mai 2019, Guvernul României a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa, monument istoric aflat în paragină de peste zece ani. Durata estimativă pentru realizarea proiectului a fost stabilită la 30 de luni (3 luni etapa de proiectare şi 27 de luni cea de execuţie). Lucrările, realizate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), se ridică la valoarea de circa 112 milioane de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel