Ploile torențiale fac prăpăd în județul Constanța.
Plaja de la Vama Veche a fost puternic afectată de ploile torențiale din această dimineață. În mediul online au apărut multe imagini cu mașini răsturnate, cu plaja distrusă și restaurantele afectate.
Nici orașul Mangalia nu a scăpat.
Peste 500 de apeluri care semnalau diverse situaţii de urgenţă înregistrate în urma fenomenelor meteo extreme înregistrate în judeţul Constanţa în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă au fost înregistrate de către dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Dobrogea".
Potrivit unei informări transmise de reprezentanţii ISU "Dobrogea" al judeţului Constanţa, apelurile au fost înregistrate până la ora 6,00 a dimineţii.
Conform sursei citate, peste 300 de pompieri sunt se află în teren, cu 21 de mijloace de intervenţie, pentru înlăturarea efectelor negative produse de furtună.
"Rugăm cetăţenii să rămână la adăpost"
"Acţionăm pe raza judeţului Constanţa cu precădere în localităţile Chirnogeni, Comana, Amzacea, Pecineaga, Moşneni, 23 august, Mangalia, Neptun, Costineşti, Tuzla, Eforie, Agigea, Techirghiol, Valu lui Traian, Constanţa, Topraisar, Limanu", menţionează informarea transmisă de ISU.
Vama Veche / Sursa Foto: Facebook Urbán József
În urma fenomenelor meteo extreme produse în cursul nopţii nu au fost înregistrate victime.
"Situaţia este în dinamică, colegii sunt în teren şi rămânem la datorie până la înlăturarea tuturor efectelor negative. Rugăm cetăţenii să rămână la adăpost, să nu iasă din casă decât dacă situaţia o impune", se mai afirmă în informarea transmisă de ISU "Dobrogea".
"În cursul acestei dimineți, hidrologii I.N.H.G.A. au prelungit Codul Roșu pentru râurile din jumătatea de sud a judeţului Constanţa, până mâine, la ora 12:00.
Totodată, râurile din județul Constanța se află sub incidența Codului Portocaliu până mâine, la ora 16:00, iar Codul Galben este activ până duminică, la miezul nopții, pe râurile din Dobrogea, în județele Constanța și Tulcea.
Avertizarea Hidrologică Codu Roșu vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie și viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale.
Acestea se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din zona litorală a judeţului Constanţa, situate la sud faţă de Canalul Dunăre – Marea Neagră.
Recomandăm populației respectarea măsurilor dispuse de autoritățile de la nivel național, județean sau local cu responsabilități ȋn gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații", transmite Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A)
Mai multe case şi curţi au fost inundate, vineri dimineaţa, în câteva localităţi din judeţul Constanţa, în urma unui Cod roşu de furtună.
Potrivit datelor comunicate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Constanţa, la Costineşti au fost inundate o curte şi o casă de pe strada Henri Coandă, iar pe strada Meduzei, din cauza refulării canalizării suprasolicitate, a fost inundat un subsol.
De asemenea, la Venus a fost inundată o curte, la Eforie Sud a fost inundat un garaj, la 2 Mai a fost inundată o casă din cauza refulării canalizării, iar la Moşneni au fost inundate două case de pe strada Ştefan Gheorghe.
Pentru evacuarea apei din zonele inundate intervin echipaje de pompieri din Mangalia, Tuzla, Eforie şi Vama Veche.
Totodată, în Eforie Nord a fost nevoie de intervenţia pompierilor pentru îndepărtarea unei crengi care a căzut pe trei autoturisme parcate.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri dimineaţa, o avertizare nowcasting Cod roşu de furtună şi ploi abundente pentru mai multe zone din judeţul Constanţa. În zona avertizată, în ultimele ore, s-au acumulat cantităţi de 50 - 60 l/mp.
"Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public cu privire la mesajele transmise prin sistemul RoAlert la nivelul județului Constanța, pentru corecta informare a opiniei publice facem următoarele precizări:
La data de 31 august 2024, în urma avertizărilor now casting de COD ROȘU emise de către Administrația Nationala de Meteorologie, sub incidenta cărora a s-au aflat mai multe localități din județul Constanța , pentru protecția populației și luarea măsurilor de autoprotecție au fost transmise 4 mesaje prin intermediul sistemului RoAlert.
Scopul mesajelor a fost de anunțare a cetățenilor județului, dar și a celor care au tranzitat această zonă asupra manifestării vremii nefavorabile care putea pune în pericol vieți și bunuri.
Menționăm ca avertizări au respectat zonele create de emitentul acestora și au fost transmise de ISU Constanța, respectiv:
31.08.2024
- 1 avertizare COD ROȘU/jud. Constanța: mesaj RO-Alert transmis de ISU CT la ora 00:21;
- 1 avertizare COD PORTOCALIU/ jud. Constanța: mesaj Ro-Alert transmis de ISU CT la ora 02:58;
- 1 avertizare COD PORTOCALIU/jud. Constanța: mesaj Ro-Alert transmis de ISU CT la ora 05:03;
- 1 avertizare COD ROȘU/ jud. Constanța: mesaj Ro-Alert transmis de ISU CT la ora 06:57.
Asigurăm cetățenii de faptul că autoritățile competente depun permanent eforturi pentru asigurarea stabilității sistemului și functionarii acestuia la parametri optimi și manifestă rigurozitate pentru furnizarea cu celeritate a informaților despre producerea unor situații de urgență în zona de competență.
Reamintim, totodată, că prin intermediul Sistemul RO-ALERT se transmit, indiferent de oră, informații relevante, bazate pe date concrete furnizate atât de structuri specializate (Administrația Națională de Meteorologie, Inspectoratele pentru Situații de Urgență și alte instituții cu rol și competențe în domeniul managementului situațiilor de urgență), dar și de către apelanți ( martori ai situațiilor în speță), atent verificate și documentate.
Dezactivarea opțiuni de primire a mesajelor pe terminalele mobile nu este recomandată, având în vedere efectele ce pot fi generate asupra vieții comunităților în cazul producerii situațiilor de urgență, ce va pot pune viața in pericol.
INFO BACKGROUND
Încă de la implementarea sistemului de avertizare RO-Alert ( septembrie 2018), Fenomenele meteorologice periculoase prognozate, inundații sau viituri, degajări mari de fum în urma incendiilor sau prezența unor animale sălbatice periculoase în zone locuite (urși), au impus avertizarea cetățenilor din zonele vizate, în timp real, prin Sistemul RO-ALERT. Astfel, populația a fost informată de existența pericolului imediat și a putut adopta măsurile de autoprotecție.
Ce este Sistemul RO-ALERT?
Sistemul RO-ALERT permite difuzarea mesajelor de tip Cell Broadcast destinate avertizării şi alarmării populaţiei în situaţii de urgenţă, pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotecţiei în caz de urgenţă majoră.
Operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie difuzat mesajul de avertizare. Celulele rețelelor de comunicații mobile ale furnizorilor de servicii de comunicații mobile din zonele selectate vor difuza mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile compatibile și configurate corespunzător care se află în acele zone.
Când se transmit mesaje RO-ALERT?
Mesajele sunt difuzate doar în situații majore de urgență, în zonele afectate. Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.
Ce tipuri de telefoane recepționează mesajele RO-ALERT?
Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu contează dacă aveți servicii de tip abonament sau prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor RO-ALERT.
În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte. Nu este nevoie să aveți telefoane de tip smartphone pentru a recepționa mesajele de tip RO-ALERT.
Informații referitoare la compatibilitatea telefoanelor mobile cu Sistemul RO-ALERT sunt disponibile în secțiunea Configurare telefon, de pe portalul www.ro-alert.ro", a transmis IGSU.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu