Constantin Bălăceanu-Stolnici a împlininit - în această săptămână - 92 de ani. Medic neurolog de profesie, el este înainte de toate un om care și-a dedicat viața celorlalți.
La vârsta la care alți oameni în vârstă și-ar duce traiul liniștiți, alături de nepoți, Constantin Bălăceanu-Stolnici este implicat într-o mulțime de activități. Academicianul este, printre altele, preşedintele Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO). Este nelipsit de la conferințele importante CIADO și se implică în toate proiectele. Despre toate aceste lucruri, Lazăr Gigel, președinte CIADO, a vorbit pentru DC News.
Trei lucruri învățate de la Constantin Bălăceanu-Stolnici
Întrebat care sunt cele mai importante lucruri învățate de la Constantin Bălăceanu-Stolnici după un deceniu de prietenie, Lazăr Gigel ne-a spus: "În primul rând, punctualitatea. Ca de fiecare dacă, indiferent cu cine ne întâlnim, ne-a învățat că trebuie să fim punctuali și să fim mereu acolo cu cinci minute înainte. Al doilea lucru pe care l-am învățat de la domnul academician este să ne gândim la ceilalți și să oferim toată capacitatea noastră pentru programe și proiecte, abia apoi să ne gândim la noi. Al treilea lucru pe care l-am învățat de la dumnealui a fost să facem totul cu responsabilitate și când promitem un lucru să ne ținem de cuvânt și să nu amânăm luarea unei decizii".
Un deceniu de prietenie
"Au trecut aproape zece ani de când îl cunosc pe domnul academician. La momentul când s-a constituit CIADO, toți membrii fondatori s-au întrebat cine ar trebui să fie președintele CIADO. Atunci toată atenția noastră s-a îndreptat către domnia sa întrucât face tratamente privind dependențele încă de acum 50 de ani. La ora actuală, Constantin Bălăceanu-Stolnici este cel mai bun specialist în materie de evaluare, prevenire și consiliere din România în ceea ce privește dependența de alcool, tutun și droguri", a povestit președintele CIADO.
Cum și-a sărbătorit aniversarea
Constantin Bălăceanu-Stolnici și-a sărbătorit ziua de naștere în sânul familiei CIADO, acolo unde a pus la punct programele de vară.
"Ca în fiecare an, îl sărbătorim pe domnul academician într-un cerc restrâns în familia CIADO. În cadrul acestor întâlniri, în primul rând se discută despre abordare programelor de vară pe care le are CIADO pentru că de opt ani desfășurăm pe litoral programul ARTĂ CONTRA DROG. Discuțiile se axează foarte mult pe modul cum vom aborda programul, care vor fi artiștii invitați și care va fi target-ul. ARTĂ CONTRA DROG nu este un spectacol, ci un proiect foarte complex. În plus, de ziua dânsului facem un lucru foarte interesant: discutăm tot ceea ce înseamnă deficiențele la nivel guvernamental sau legislativ în materie de anti-drog. De obicei, rapoartele apar undeva în mai-iunie, motiv pentru care iulie este luna favorabilă când se adună vicepreședinții CIADO și consilierii noștri pe programe. Atunci avem ocazia să discutăm la nivel național cu colegii noștri evoluția în ceea ce privește traficul și consumul de droguri", a mai spus Lazăr Gigel.
Dispută în CIADO. Actorul principal: Constantin Bălăceanu-Stolnici
"În CIADO este acum o mare dispută. Sperăm ca domnul academician să mai trăiască cel puțin 20 de ani, dar noi ne punem o mare problemă: cum să facem să conservăm creierul domniei sale pentru a putea să extragem - spre evoluția științei - toate cunoștințele sale în materie de neurologie, neuropsihologie, în materie de consiliere, tratament și tot ce ține de această zonă. Să nu mai vorbim despre istoria României pe care o cunoaște atât de bine... Ar fi foarte interesant să găsim un răspuns la această întrebare pentru noi și pentru generațiile viitoare", ne-a mai zis Lazăr Gigel.
Constantin Bălăceanu-Stolnici s-a născut în 1923, la București, fiind descendent al vechii familii boiereşti a Bălăcenilor, care a aparținut nobilimii pământene, cu origini în secolul al XIII-lea, şi căreia, în secolul al XVII-lea, aula imperială vieneză – Leopold I – i-a conferit titlul de conte al Sfântului Imperiu Romano-German și i-a concesionat stema. „Bălăcenii" au fost mari ctitori de biserici, ridicând nu mai puţin de 16 lăcaşuri de cult, au fost inteligenţi, unii au fost risipitori, dar au jucat un rol extrem de important în destinul Munteniei.
Medic neurolog de profesie, Stolnici este pionier în domeniul neurociberneticii, profesor de neuropsihologie şi anatomie a Sistemului nervos, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi al Academiei de Ştiinţe Medicale din România. Este, de asemenea, Director de Onoare al Institutului de Antropologie "Fr. I. Rainer" al Academiei Române şi Preşedintele de Onoare al Societăţii Academice de Antropologie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu