Constantin Brâncoveanu, 300 de ani de la moarte. Ce ar trebui să învețe politicienii de la Constantin Brâncoveanu

Pe data de 16 august este Ziua Sfinților Martiri Brâncoveni. În 2014, se împlinesc 300 de ani de la moartea martirică a Sfinților Brâncoveni. Cu această ocazie, scriitorul Dan Ciachiar ne-a împărtășit câteva lucruri mai puțin știute despre Constantin Brâncoveanu.

Îndelunga domnie a lui Constantin Brâncoveanu din Țara Românească, începută la 29 octombrie 1688 și încheiată într-un mod atât de cumplit în 15 august 1714, corespunde unor importante realizări economice, politice și nu în ultimul rând culturale. Timp de un sfert de veac, în condițiile accentuării decăderii Imperiului Otoman și a războaielor ce angajau marile puteri din vecinătatea hotarelor țării, el a reușit, prin inteligență și intuiție politică, să transforme Țara Românească într-un important centru diplomatic european, dând un nou curs dezvoltării culturii românești. 

DC News: Ce ne învață Constantin Brâncoveanu?

Dan Ciachir: Ne învață cum ar trebui să fie o personalitate în adevăratul sens al cuvântului. Oricine am fi, trebuie să avem personalitate.

DC News: Cum a fost privit Constantin Brâncoveanu în regimul comunist?

Dan Ciachir: A fost privit bine de regimul comunist. De ce spun asta? Pentru că regimul comunist demola bisericile, dar se lăuda cu voievozii. Cu toate acestea, bineînțeles că nu era îi era scoasă în evidență latura martirică.

DC News: S-a făcut greu trecerea sa în dreptul sfinților, în calendar?

Dan Ciachir: Trecerea sa în rândul sfinților a fost făcută, de fapt, de-acum 300 de ani. Așa se arată în poezia populară. Oficial, în 1992 a fost trecut în rândul sfinților. Acest lucru nu s-a întâmplat în 1955, atunci când s-au făcut primele canonizări. Motivul? Eu cred că din cauza faptului că abia trecuseră șapte ani de la izgonirea Regelui Mihai, iar Constantin Brâncoveanu era, înainte de toate, un monarh. Un principe este tot un monarh, nu doar regele este un monarh. Noi avem o tradiție monarhică foarte veche. Din acest motiv, eu cred că nu a fost trecut în rândul sfinților la primele canonizări.

DC News: Ce ar trebui să învețe conducătorii români de la Constantin Brâncoveanu?

Dan Ciachir: Ar avea multe de învățat. Să nu uităm de patriotismul de care a dat dovadă. De asemenea, să nu uităm că avea o mare abilitate de a conduce. Constantin Brâncoveanu a fost nevoit să se descurce între trei imperii și a asigurat 26 de ani de bunăstare a țării. Patriotismul său a fost între credință și națiune. A fost un altfel de conducere, iar lucrul acesta s-a perpetuat la noi. De pildă, și Regele Mihai a fost foarte legat de Biserică.

DC News: Constantin Brâncoveanu a fost numit "domnul celor 25 de ani fără războaie"...

Dan Ciachiar: De fapt, au fost 26 de ani cu o singură bătălie pe care a avut-o. Constantin Brâncoveanu a asigurat o perioadă de echilibru.

DC News: Cum de era Constantin Brânvoceanu atât de bogat?

Dan Ciachir: Era bogat pentru că a prins și o perioadă de stabilitate și pace. În plus, el a fost un bun administrator, iar până când a devenit domn, a trecut prin funcții foarte importante. Secolul al XVIII-lea a fost unul de răgaz pentru Țara Românească. Așadar, contextul l-a ajutat să fie bogat, dar bogăția a folosit-o pentru independența țării și pentru a putea să păstreze această perioadă de răgaz. 

DC News: Spuneți că în vremea lui Constantin Brâncoveanu, era o perioadă foarte bună pentru meleagurile noastre. România s-a mai întâlnit vreodată cu astfel de perioade?

Dan Ciachir: Da, în perioda interbelică, moment în care a fost apogeul. Era o Românie angajată în două alianțe. România era una dintre cele mai importante țări din sud-estul Europei, era o punte între Occident și Orient. A fost poate cea mai bună perioadă pentru țara noastră.

16 august

Având în vedere sfârșitul martiric al voievodului Constantin Brâncoveanu și a celor patru fii ai săi împreună cu sfetnicul Ianache, și apreciind viața sa mărturisitoare, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședințele de lucru din 20-21 iunie 1992, a hotărât trecerea în rândul sfinților a celor șase martiri Brâncoveni.

Sfinții Martiri Brâncoveni Constantin Vodă și cei patru fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu, Matei și Sfetnicul Ianache sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 16 august.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel