Potrivit presei de stat din Coreea de Nord, o revizuire recentă a Constituției țării include o mențiune explicită care definește Coreea de Sud drept „stat ostil”. Aceasta reprezintă prima recunoaștere oficială a modificărilor constituționale, care par să reflecte deteriorarea relațiilor dintre cele două state coreene, notează BBC.
Ziarul de stat Rodong Sinmun a prezentat această schimbare drept „o măsură inevitabilă și legitimă”, subliniind că tensiunile dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud au atins un nivel critic, nemaivăzut de ani de zile.
Într-un gest simbolic, Coreea de Nord a distrus marți drumuri și căi ferate care legau cele două țări, descriind acest gest ca parte a unui „proces etapizat de separare completă a celor două Corei”.
Revizuirea constituțională a fost considerată de unii observatori ca având mai mult o semnificație simbolică, având în vedere că liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a renunțat la ideea unificării încă din decembrie 2023. La acel moment, presa de stat îl cita pe Kim afirmând că relațiile dintre cele două Corei au devenit „o relație între două țări ostile, ca beligeranți aflați în război”.
În ianuarie, liderul nord-coreean a declarat că unificarea cu Coreea de Sud este imposibilă și a sugerat că vor fi operate modificări constituționale pentru a desemna Sudul drept „principalul inamic”. De atunci, un val de schimburi de replici și acțiuni între cele două state, în special în ultimele luni, a dus la o creștere treptată a tensiunilor.
Termenul „state ostile” a început să apară constant în discursul oficial nord-coreean în ultimele luni, observă Bruce Bennett, analist în domeniul apărării la Rand Corporation. Acesta a subliniat că „a fost o evoluție semnificativă când a fost anunțată la sfârșitul lui 2023, deoarece a crescut riscul unei confruntări și al unei posibile escaladări a conflictului”.
De la acea dată, Kim Jong Un și sora sa au lansat mai multe amenințări cu arme nucleare la adresa Coreei de Sud și a Statelor Unite, intensificând tensiunile prin diverse acțiuni. „Riscurile au crescut în mod evident”, a adăugat Bennett.
Deși mulți se așteptau ca Phenianul să anunțe modificări ale politicilor privind unificarea și granițele la recenta ședință a Adunării Supreme a Poporului, aceste schimbări nu au fost făcute publice până acum.
Cu toate acestea, analiștii se arată sceptici în privința posibilității unui război de amploare. „Mă îndoiesc că situația ar escalada la nivelul unui război”, a declarat profesorul Kang Dong-wan, specialist în științe politice și diplomație la Universitatea Dong-a din Busan. Potrivit acestuia, Coreea de Nord exploatează confruntarea militară pentru a consolida coeziunea internă.
La rândul său, profesorul Kim Dong-yup de la Universitatea de Studii Nord-Coreene din Seul a ridicat unele semne de întrebare asupra capacității regimului de la Phenian de a declanșa un conflict de proporții. „Regimul este pe deplin conștient de consecințele severe pe care le-ar aduce un astfel de conflict”, a subliniat acesta, mai notează BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News