Constituția României, prin sita UDMR: Articolul 1, radiat

kelemen-hunor-decenews
kelemen-hunor-decenews
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a prezentat, sâmbătă, în cadrul Consiliului Reprezentanților Unionali, care sunt principalele modificări din statutul uniunii maghiarilor, informează Adevărul.

Autor: Pancu Raluca

Principala mențiune a vizat modificarea articolului 1, alineatul 1 din Constituţia României care prevede  că “România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”.

”Nu este o chestiune în jurul căreia putem să forăm un consens, dar în cazul modificării Constituţiei, noi trebuie să- urmăm calea pe care o considerăm bună, reală, justă. Este o părere pe care avem datoria să o formulăm şi să nu ţinem cont de şansele pe care le putem avea într-o astfel de dezbatere, motiv pentru care noi propunem, şi spun acest lucru opiniei publice româneşti, propunem exclusiv radierea articolului 1 alinieatul 1”, a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a precizat că argumentul etnic nu constituie centrul de greutate al modificărilor ce se doresc a fi legiferate, însă nu poate ignora faptul că maghiarimea nu poate aparține unei singure regiuni. Interdependența zonelor Harghita, Covasna, Târgu Mureș din punct de vedere istoric și economic dovedește acest lucru, a mai precizat acesta.

Păstrarea pragului de 50% la referendum

Pe lista cerințelor UDMR s-a aflat și menţinerea pragului de 50 % în privința cvorumului pentru referendum și totodată, consultarea populației în privința proiectului de regionalizare, în special,  în ceea ce privește modul de atribuire a competențelor administrative.

 “Nu faci regionalizare pentru un premier, pentru o coaliţie, faci pentru 40- 50 de ani. Nu mai trebuie să scoatem bani din buzunarul oamenilor pentru că încă un nivel administrativ înseamnă costuri în plus, centrele decizionale vor fi mai eparte de cetăţean. Noi credem că avem nvoie de regiuni economice mai mici în toată ţara. Eşecul se datorează faptului că aceste regiuni au fost desemnate prost”.

Kelemen Hunor a mai afirmat că UDMR  dorește menţinerea Legislativului bicameral și susține ca sistem de guvernare republica Parlamentară, prin care şeful statului să fie ales de către Parlament, nu prin scrutin, aşa cum prevede actuala Lege fundamentală.

Congresul UDMR va fi reluat pe 25 mai, când vor fi realizate ultimele retușuri decizionale.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel