Spiritele s-au încins în cadrul dezbaterii DCNews despre cum (nu) construim în România.
Iată un extras din dezbaterea ”Cum (NU) construim în România. Soluții la provocările momentului”, organizată de DCMedia Group și transmisă de DCNews și DCBusiness:
Totul a pornit după revolta lui Ciprian Ciucu, primarul liberal al Sectorului 6, care a spus, la un moment dat, că ”În sectorul 6 s-au construit în ultimii 15 ani peste 20.000 de apartamente, fără nicio şcoală, fără grădiniţă, fără drum de acces, fără utilităţi, cu avize date pe şpagă, că le rămâne oamenilor săpunul în ochi că nu mai au presiune pe ţeavă. Oamenii vin la primărie şi zic 'domnule primar, faceţi-ne şi nouă un parc, că nu avem spaţiu verde, o grădiniţă că nu avem unde să ducem copii, o creşă'. Bugetele primăriilor de sector nu ţin pasul cu aceste investiţii. Vorbim de 20.000 de apartamente, groso modo. Adică 20.000 de familii tinere, care fac copii, care trebuie să meargă undeva. Şi întotdeauna problema e doar la autorităţi” Citește continuarea aici
Analistul politic Bogdan Chirieac a pus punctul pe "i": Domnule primar, când vine dezvoltatorul şi face 5000 de apartamente, poate şi o şcoală şi o secţie de poliţie... costul lor se duce la cel care cumpără apartamentul, ceea ce nu ştiu dacă este foarte corect. Fiindcă acolo sunt cetăţeni care cumpără o proprietate şi au şi ei dreptul, de la stat, şi de şcoală şi de-un dispensar și de o secție de poliție şi de ce mai e acolo.
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a replicat: Costul acela dacă nu se duce acolo, se duce la cetăţeni, care trebuie să suporte acele costuri din banii lor și impozitele lor. Nu e ok ca ei să fie doar cu profitul, să vândă, să-şi pună palma-n fund şi să plece şi să lase acolo un bloc în câmp, după care să nu-şi asume nimic, doar profitul. Şi apoi să vină Primăria şi să zică... da, trebuie să ne faci şi şcoală, şi drumuri, şi utilităţi, şi parc. Nu, cine vine și-ți face dezvoltarea, își asumă și aceste proiecte de investiții.
Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: Asta ar înseamna că atunci când dezvoltatorii vor să facă 5000 de apartamente într-o zonă să facă şi planificarea investiţiilor Primăriei? Adică, Primăria îşi propune să construiască acolo unde vor dezvoltatorii să construiască şi şcoală, şi grădiniţă, şi creşă, şi parc pentru ca cei 5000 de oameni să beneficieze de toate acele lucruri care sunt normale într-un oraş din secolul acesta? Mă scuzaţi, dar nu se poate să vină dezvoltatorii către Primărie şi să decidă unde investeşte Primăria! Şi de ce oamenii cei noi care se mută merită mai multe investiţii în şcoală decât cei care plătesc deja taxe şi impozite şi care poate au nevoie de o investiţie, de o modernizare de şcoală, de o extindere de şcoală ş.a.m.d. Nu se poate să decidă dezvoltatorii aceste lucruri!
Constantin Sebeşanu: Dezvoltatori care să construiască peste 5000 de apartamente îi numărăm pe două mâini, iar jumătate cred că sunt aici la masă. Noi reprezentăm aici toți dezvoltatorii. Noi facem și școli și cred că suntem primii care am susținut și școlile publice, avem și școli private, dar noi trebuie să găsim o soluţie fair pentru toţi. Eu sunt perfect de acord şi asta este abordarea. Investim şi în infrastructură în numele Primăriei, dacă obţinem autorizaţii. Trebuie să facem fiindcă sunt dezvoltări mari şi ne asumăm treaba asta. Noi un singur lucru vă cerem: Daţi-ne regulile jocului şi nu le schimbaţi în timpul jocului! Odată intraţi în joc, noi nu ne mai putem opri. Ne oprim cu nişte costuri extraordinare. N-am văzut o primărie să facă un ghid pentru dezvoltatorii mici în care să se zică ce trebuie pentru obţinerea unei autorizaţii etc. Legea toată este interpretată în fiecare primărie altfel! Haideţi să facem lucrurile simple! Şi, într-adevăr, dezvoltatorii mari trebuie să facă ce aţi zis dumneavoastră. Acolo trebuie să colaborăm cu Primăria, să facem proiecte care să crească bunăstarea şi să aibă tot. (...) Trebuie gândit ceva care să funcţioneze la toată lumea, de la cei puţini mari până la cei mulţi mici.
Dezbaterea în format complet, aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu