Cea mai gravă criză imobiliară din Germania. Industria riscă să se prăbușească: Nu ne putem permite să mai pierdem timp/ Reuters

FOTO: Freepik @pressfoto
FOTO: Freepik @pressfoto

Industria construcțiilor din Germania riscă să intre în colaps, iar numărul redus de locuințe poate duce la tensiuni sociale.

Cancelarul german Olaf Scholz se confruntă cu noi cereri de a opri criza imobiliară din cea mai mare economie europeană, după ce un recent summit menit să salveze sectorul s-a încheiat într-o notă discordantă, relatează Reuters.

Industria de construcții a Germaniei, aflată în suferință, va prezenta cancelarului un nou set de măsuri propuse în această lună pentru a amortiza cea mai gravă criză imobiliară dintr-o generație, au declarat două persoane implicate în pregătiri.

Într-o scrisoare, al cărei conținut a fost descris pentru Reuters, unul dintre cele mai importante grupuri de construcții din țară va cere sprijin pentru a preveni concedieri în masă și pentru a stimula activitatea de construcție.

Wolfgang Schubert-Raab, președintele asociației industriale ZDB, care reprezintă 35.000 de firme de construcții, a declarat pentru Reuters că intenționează să trimită propunerile cancelarului și miniștrilor săi pentru finanțe, economie și locuințe.

De altfel, cererile industriei reflectă îngrijorarea că Germania este trasă tot mai adânc într-o criză globală a proprietății, care a fost resimțită cel mai puternic în China.

Există, de asemenea, îngrijorarea că guvernul își ”va lua mâinile” după o întâlnire controversată a industriei cu cancelarul pe 25 septembrie.

”Nu ne putem permite să mai pierdem timp”, a declarat Schubert-Raab.

Sectorul imobiliar, pilon important al economiei Germaniei timp de ani de zile, reprezentă aproximativ o cincime din producție și unul din zece locuri de muncă.

Stimulate de ratele scăzute ale dobânzilor, miliarde de euro au fost direcționate către proprietăți, care erau considerate stabile și sigure.

Acum, o creștere bruscă a ratelor a pus capăt acestui trend, ducând dezvoltatorii la insolvență pe măsură ce tranzacțiile îngheață și prețurile scad. Astfel, numărul de persoane angajate în sectorul de construcții a început să scadă pentru prima dată într-un deceniu.

Criza industriei de construcții, pusă și pe seama pandemiei

Prăbușirea face parte dintr-un ”malaise” (stare de rău) mai largă, cu Fondul Monetar Internațional prognozând săptămâna aceasta că economia Germaniei va fi singura dintre marile țări care se va contracta în acest an și mai mult decât se prognozase anterior.

Patru persoane care au participat la întâlnirea lui Scholz cu șefii industriei imobiliare și liderii regionali în Cancelarie au declarat pentru Reuters că au simțit că au avut puțină șansă să-și exprime opinia cu privire la măsurile de sprijin pe care le considerau că se îndreaptă în direcția corectă, dar în ansamblu sunt insuficiente.

”Construirea este practic imposibilă din punct de vedere financiar”, a spus Nicole Razavi, un politician regional care reprezintă miniștri de stat, lui Scholz la ședința cu ușile închise, potrivit unui cont al întâlnirii.

Razavi a criticat guvernul pentru că a ”ambuscat” persoanele prezente la summit anunțând măsuri, cum ar fi renunțarea la standardele de construcție mai stricte, înainte de a fi discutate.

Un purtător de cuvânt al Cancelariei a declarat că există ”o mare înțelegere” cu privire la propunerile guvernului federal.

Acum, liderii din industrie, cum ar fi Schubert-Raab, iau în considerare următorii pași.

Astfel, printre măsurile propuse de ZDB se numără extinderea schemei de șomaj parțial ”Kurzarbeit” subvenționată de stat, care ar proteja sute de mii de lucrători a căror locuri de muncă ar putea fi în pericol.

Asociația de afaceri solicită, de asemenea, condiții mai generoase pentru creditele ipotecare garantate de stat pentru familii și solicită cancelarului să organizeze o altă întâlnire a oficialilor guvernamentali și ai industriei în decembrie.

”Trebuie să discutăm pentru că este urgent”, a declarat Schubert-Raab.

Slăbiciunea în sectorul imobiliar comercial din Statele Unite, în condițiile în care birourile rămân goale după pandemie, și lupta marilor dezvoltatori imobiliari din China au atras atenția globală asupra sectorului.

Lipsa de locuințe, posibile tensiuni sociale

Germania, unde populația a crescut rapid, deoarece milioane de oameni s-au mutat în țară, nu-și atinge obiectivul de a construi 400.000 de apartamente pe an, pe măsură ce permisele de construcție scad, ceea ce a dus industria să avertizeze asupra unei posibile tensiuni sociale.

Francesco Fedele, director general al BF.direkt, un consultant în finanțarea imobiliară, se așteaptă ca insolvențele din sectorul imobiliar din Germania să se dubleze înainte ca piața să atingă fundul în mijlocul anului viitor și a considerat măsurile de până acum drept ”doar pentru spectacol”. ”Aceasta nu este explozia pe care industria și mulți cetățeni o așteaptă”, a spus el.

Citește și: Cea mai mare fabrică a Ford, închisă. Cutremur pe piața auto din SUA - Reuters

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel