Zeci de cutii care conțin oglinzi uriașe sunt amplasate pe un deal izolat din deșertul Atacama, în nordul Chile, unde lucrările la construcția Telescopului Extrem de Mare (Extremely Large Telescope - ELT) continuă cu rapiditate, potrivit Reuters.
Considerat unul dintre cele mai performante observatoare astronomice din istorie, telescopul este acum finalizat în proporție de aproximativ 60% și are ca scop descoperirea de dovezi privind existența vieții pe exoplanete (planete din afara sistemului nostru solar) și studierea stelelor și galaxiilor formate la începutul universului. Primele observații științifice sunt așteptate până la sfârșitul anului 2028.
Proiectul, în valoare de 1,45 miliarde de euro (1,51 miliarde de dolari), este dezvoltat de Organizația Europeană pentru Cercetări Astronomice în Emisfera Sudică (ESO).
„Acest telescop va avea un impact major asupra tuturor domeniilor astronomiei. Vom putea vedea cum s-au format primele galaxii la începutul universului și primele stele”, a declarat astrofizicianul Itziar de Gregorio, reprezentant al ESO în Chile.
„Vom putea observa cu un nivel impresionant de detaliu și vom caracteriza stele din alte galaxii. Mai mult decât atât, vom avansa considerabil în înțelegerea lumilor din jurul altor stele. În special, vom studia atmosferele planetelor din afara sistemului nostru solar pentru a căuta semne de viață”, a adăugat de Gregorio.
Oglinzile din cutii vor fi asamblate într-o singură oglindă gigantică, având o dimensiune de aproximativ 1,5 ori mai mare decât Poarta Brandenburg din Berlin. Oglinda principală a telescopului va avea un diametru de 39,3 metri, fiind alcătuită din 798 de segmente individuale.
Construit pe vârful Armazones, situat la o altitudine de 3.050 de metri deasupra nivelului mării, telescopul se află în mijlocul deșertului Atacama, considerat unul dintre cele mai bune locuri de pe Pământ pentru observații astronomice. Locația este la aproximativ 1.000 de kilometri nord de capitala Santiago.
ELT este proiectat să fie cea mai mare facilitate optică-infraroșie din lume pentru următoarele decenii. În prezent, oglinzile sunt gata și așteaptă să fie instalate.
„Aceasta este o provocare majoră”, a declarat Tobias Muller, managerul responsabil pentru asamblarea, integrarea și verificarea telescopului. „Telescopul este un sistem extrem de complex, format nu doar dintr-o singură oglindă, ci din mai multe oglinzi cu grade diferite de complexitate”, a adăugat Muller.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci