Consultare națională în Ungaria. Este vizat sprijinul pentru Rusia și China

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Viktor Orban, premierul Ungariei, susține că această consultare ”va întări guvernul”.

Citește și: Rezultatele parțiale ale alegerilor din Georgia. Viktor Orban salută victoria ”covârșitoare”

Guvernul de la Budapesta a lansat luni o nouă consultare națională împotriva ”războiului comercial” inițiat, în opinia sa, de Bruxelles împotriva Chinei și Rusiei, o nouă ofensivă a executivului ungar cu zece zile înainte de un summit al UE în Ungaria, relatează AFP, scrie Agerpres.

Apărător al unei strategii de deschidere către est, premierul naționalist Viktor Orban a consolidat legăturile țării sale cu Beijingul și Moscova de la revenirea sa la putere în 2010.

În același timp, el și-a intensificat criticile față de sancțiunile UE împotriva Rusiei și se opune impunerii de taxe UE pentru importurile de vehicule electrice din China.

Consultarea națională va întări guvernul”, a explicat recent Orban, în fața ”exigențelor Bruxellesului”, care duc Europa la ”ruină în termeni de competitivitate”.

Ar trebui cetățenii Ungariei ”să se alăture războiului comercial lansat de Bruxelles, cu riscul de a-și pune economia în pericol”, sau ar trebui, dimpotrivă, ”să opteze pentru neutralitate” - aceasta este una dintre întrebările consultării naționale.

Ar trebui ”să încurajăm migrația” sau să promovăm natalitatea, ar trebui să refuzăm sau să acceptam să plătim o amendă recentă impusă de justiția europeană pentru dreptul la azil - în acest fel au fost concepute câteva dintre cele 11 întrebări conținute în formularul publicat pe contul de Facebook al guvernului.

Orban, în conflict deschis cu Bruxellesul

Premierul Viktor Orban, aflat în conflict cu Bruxellesul, este obișnuit cu această metodă de consultare populară fără efect juridic, pe care o folosește din 2015 pentru a-și legitima pozițiile anti-UE.

Cetățenii ungari sunt invitați să trimită prin poștă chestionarul completat până pe 20 decembrie.

La ultima consultare de la sfârșitul lui 2023 și începutul lui 2024, privind ”suveranitatea” Ungariei, au participat 1,5 milioane din cei opt milioane de alegători. Referindu-se la răspunsurile lor, guvernul ungar a dat asigurări că a primit aprobarea a 97% dintre cetățeni.

Panouri de mari dimensiuni cu mesaje care o vizează pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au fost montate în toată țara. ”Să nu dansăm în ritmul lor”, se poate citi pe aceste panouri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel