Varza murată este foarte populară. La urma urmei, nu este doar gustoasă, ci și incredibil de utilă.
Varza murată este considerată unul dintre cele mai populare și mai accesibile alimente fermentate. Pentru prima dată, legume au început să fie preparate în acest fel în urmă cu mai bine de două mii de ani. De atunci și până astăzi, efectul său vindecător uimitor este de netăgăduit.
Varza albă este utilă plină de beneficii și atunci când este crudă. Iar atunci când este fermentată cu sare, nu doar că își păstrează toate proprietățile și vitaminele, ci și le dublează. Are abilități unice de a ajuta în tratamentul bolilor precum anemia, constipația, patologia pulmonară și de a preveni îmbătrânirea prematură.
Uleiurile esențiale care combat oboseala: aromele naturale îți vor da energie și te vor înveseli
Datorită conținutului unei cantități mari de vitamina C (chiar mai mult decât în portocale), varza întărește sistemul imunitar. În plus, varza murată conține multe alte vitamine: A, B1, B2, B3, B6, B9, E, precum și minerale.
Varza murată conține magneziu, iod, fier și potasiu. Vitamina U (metilmetionina), care face parte din varză, este foarte utilă pentru sistemul digestiv uman. Aceasta este un agent anti-ulcer bine cunoscut.
Clătite luxuriante fără făină. Rețeta ușoară, care te va cuceri
Varza murată este un produs de sănătate cu adevărat valoros. Iată doar câteva dintre proprietățile benefice ale produsului fermentat:
- datorită conținutului ridicat de vitamina C, întărește sistemul imunitar;
- saturează organismul cu antioxidanți care previn dezvoltarea cancerului;
- stimulează circulația sângelui și combate febra;
- reduce riscul de alergii și inflamații;
- elimină simptomele neplăcute în sindromul de colon iritabil;
- ajută la tratarea asteniei și elimină lipsa de vitamine din organism;
- normalizează funcția intestinală;
- combate constipația și previne apariția cancerului de colon.
Există multe rețete pentru a face varză murată, iar fiecare gospodină are rețeta sa preferată. Vă prezentăm rețeta de varză murată cu morcovi.
Pentru asta aveți nevoie de:
3,5 kilograme de varză albă;
300 de grame de morcovi;
3 linguri de sare.
Varza se toacă mărunt, iar morcovii se dau pe răzătoarea grosieră. Puneți legumele într-un vas sau lighean larg. Se presară sare deasupra și cu mâinile curate se zdrobește bine varza, amestecând bine.
Apoi puneți totul într-o cratiță, așezați deasupra o farfurie cu diametru mai mic, iar pe farfurie puneți un borcan cu apă sau o piatră. Varza se lasă la fermentat în bucătărie 2-5 zile (în funcție de temperatura aerului din încăpere).
Cum să nu te îngrași în perioada sărbătorilor de iarnă, mâncând de toate? Trei trucuri dovedite
După aceea, puteți transfera produsul într-un borcan și îl puteți puteți pune la frigider. Înainte de servire, scoateți cantitatea necesară de varză murată, stoarceți-o bine, adăugați ceapă tocată și ulei vegetal. Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu