”Consumați mai puțin? Vă vom reduce factura”. Inițiativa francezilor

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Pe măsură ce se apropie iarna dificilă în care europenii nu se vor putea baza pe gazul rusesc pentru a-și încălzi casele, inițiativele de încurajare a economisirii energiei electrice se înmulțesc.

Două companii franceze din sectorul energetic, TotalEnergies și Engie, au promis bonusuri clienților lor care vor putea reduce consumul în sezonul rece.

TotalEnergies a anunțat că bonusurile sale vor varia de la 30 la 120 de euro și vor fi destinate clienților care vor putea reduce consumul cu 5 până la 20 % față de iarna precedentă. Pentru a beneficia de acest bonus abonații trebuie să fie clienți TotalEnergies cel puțin din noiembrie 2021, să aibă același domiciliu începând cu aceeași dată și să aibă un contor 'inteligent' care să permită companiei să calculeze economia de energie, coform Europa Today.

Grupul energetic rival, Engie, care operează atât în ​​Franța, cât și în Belgia, a anunțat și el un program de bonus care va intra în vigoare de la jumătatea lunii octombrie și va beneficia gospodăriile care reduc consumul în zilele în care rețeaua este deosebit de stresată de cererea de energie electrică.

Pentru clienții care reduc consumul cu 10 până la 20% în zilele de vârf, Engie va oferi reduceri de 5 până la 10 euro, a spus compania. Programele de stimulare ale furnizorilor francezi de energie electrică răspund cerințelor de mai mare ”sobrietate energetică” sosite în ultimele săptămâni de președintele Emmanuel Macron.

Odată cu oprirea sosirii gazului rusesc și o parte din centralele nucleare franceze oprite pentru întreținere, mulți se întreabă dacă Franța, considerată o putere energetică europeană, va putea face față nevoilor de iarnă. 

Citește și:

Gazul american înlocuiește gazul rusesc în Europa. Cine este marele câștigător

Germania și-a trimis cancelarul direct în țările din Golf pentru a asigura următoarele provizii. TotalEnergies din Franța a anunțat recent noi investiții în Qatar, în timp ce premierul Elisabeth Borne va merge în Algeria pentru a discuta despre cooperarea energetică cu gigantul Sonatrach.

Toate în timp ce analiștii prevăd că exporturile SUA către Europa s-ar putea dubla până la sfârșitul anului, așa cum a promis președintele Joe Biden, pentru a înlocui treptat gazul rusesc până în 2030. La urma urmei, GNL, gazul natural lichefiat, devine noul aur al UE după izbucnirea războiului din Ucraina, aur pentru care țările europene plătesc scump.

Război în Ucraina

Până acum țările din Asia și Pacific au dominat piața de import de GNL: în 2021, potrivit datelor din raportul World LNG, China și Japonia au achiziționat mai mult sau mai puțin aceeași cantitate de gaz lichefiat ca și întreaga regiune europeană, care include și Regatul Unit și Turcia. Dacă Beijingul a importat 79 de milioane de tone de GNL, Spania și Franța, principalii importatori ai UE, s-au oprit la aproximativ 13 milioane de tone fiecare. 

Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, însă, echilibrul se schimbă rapid: țările UE, în căutarea alternativelor la gazoductele rusești, au crescut semnificativ achizițiile de gaz lichefiat, în primul rând pentru a reînnoi stocurile pentru iarnă. 

Dar aceste surplusuri au fost convenite în afara contractelor pe termen lung, mult mai avantajoase, prin urmare prețurile spot ale pieței europene pentru GNL, s-au dublat față de aceeași perioadă a anului trecut și față de perioada de început a lui 2021 prețurile au crescut de aproape patru ori.

Cine este marele câștigător pe piață

Liderii exporturilor: în 2021 s-au remarcat Australia și Qatar, care au acoperit împreună circa 40% din încărcăturile zecilor de nave care circulau în mările globului.  În spatele lor, Statele Unite ale Americii, cu exporturi care au ajuns anul trecut la 67 de milioane de tone. Dintre acestea, aproximativ 16 milioane au fost vândute țărilor UE. 

Și tocmai în relațiile cu Bătrânul Continent a venit punctul de cotitură pentru exporturile americane: în urma unui acord semnat în martie între Biden și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Washington s-a angajat să furnizeze mai mult GNL tuturor.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel