Consumatorii de lapte natural înghit în 85 la sută din cazuri puroi de la animale

lapte
lapte

Lactatele ”tradiționale” sunt periculoase pentru sănătatea consumatorului. Vândute din portbagaj sau prin piețe volante, fără control, acestea au o contaminare crescută cu germeni, proveniți atât de la infecțiile pe care le suferă animalul, cât și de la operațiunile de mulgere, păstrare și transport. Cei care caută astfel de produse fiindcă sunt naturale nici nu știu la ce se expun. Doar 15% din totalul producției autohtone de lapte îndeplinește normele prevăzute în Uniunea Europeană. În lapte pot apărea  microorganisme care pot induce boli foarte grave la oameni (Salmonella, Listeria, Brucella) sau care pot afecta maturarea brânzeturilor (Enteriobacteriaceae, coliformi, etc.), se  arată într-un studiu realizat de Centrul de Studii și Diagnoză Socială de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

lapte

Unele fabrici de lapte au tehnologia pentru a procesa și laptele neconform. Ciobanii refuză să cumpere tancuri de răcire și aparate de muls pentru a putea livra la procesare sau vinde direct un lapte care să nu pună în pericol sănătatea consumatorilor. Un studiu realizat la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu arată că mai periculoase sunt laptele de oaie și capră.

Plin de germeni și cu aciditatea crescută

În ceea ce privește laptele de oaie, cerințele de calitate sunt mai stricte, dar nu sunt respectate de țărani. Aceasta situație este prezentă în primul rând datorită conditiilor de muls, care se face manual, cauzând astfel prezența unui foarte mare număr de germeni. Astfel, la ora actuală calitatea laptelui crud este, din punct de vedere al densității substanței uscate negrase, sub prevederi, iar aciditatea este crescută, mai ales vara (proporțional cu dezvoltarea încărcăturii microbiologice) din cauza faptului că nu este răcit corespunzător după muls.

În laptele de oaie, 90% din celulele somatice descoperite la probele analizate sunt celule care provin din sânge (macrofage, leucocite, limfocite). Acestea contribuie în mod normal la apărarea imună a glandei mamare, dar numărul lor crește considerabil în cazuri inflamatorii, sau în procese patologice ale glandei mamare. Din acest motiv, un număr mare de celule în lapte este un semn al unei infecții în organismul animalului. Numărul de celule somatice ar trebui să fie sub 250.000. Pentru aceasta, trebuie folosit la începutul lactației sau când există suspiciuni de mastită (răsfug alb în termen popular) un test pentru depistarea mastitei (CMT). Studiul a fost realizat de un cercetător care a elaborat teza de doctrat intitulată „Cercetări privind citomorfologia laptelui de vacă, oaie și capră și calitatea igienică a acestuia”, realizată de Elena Voicu (Ungureanu) la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”.

Compoziția laptelui favorizează dezvoltarea bacteriilor, laptele fiind un foarte bun mediu de cultură, iar sursele de contaminare sunt multiple. În cazul când se respectă strict condițiile de igienă individuală, precum și cele ale mulsului, numărul de bacterii nu este prea mare (câteva sute de mii la 1 ml), acestea neputându-se dezvolta în laptele proaspăt muls. În faza bactericidă, care durează cca 2-3 ore, dezvoltarea bacteriilor este frânată de prezența unor inhibitori-anticorpi, această proprietate putând fi prelungită printr-o răcire a laptelui, imediat după mulgere, la 4-8°C.

Citește și:

Tradiţia brânzei de burduf în scoarţă de brad ne lasă fără păduri – GALERIE FOTO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel