Consumi pâine albă, paste, orez, cereale? Atunci trebuie să citești mesajul unui medic

Foto Pexels
Foto Pexels

De ce pâinea albă, pastele, orezul, cerealele îți reduc energia? Răspunsuri vin de la medicul Vasi Rădulescu. 

„1. Pâine albă, paste și orez

Tărâțele sunt bogate în carbohidrați, care oferă organismului o sursă bună de energie. Cu toate acestea, cele procesate, cum ar fi cele găsite în pâinea albă, pastele albe și orezul alb, pot provoca de fapt mai mult rău decât bine atunci când vine vorba de nivelul dvs. de energie. Acest lucru se datorează în parte faptului că stratul exterior al grăuntelui care conține fibre, cunoscut sub numele de tărâțe, este îndepărtat în timpul procesării. Din această cauză, boabele procesate conțin niveluri mai scăzute de fibre și tind să fie digerate și absorbite mai repede decât cerealele integrale.

Din acest motiv, o masă sau gustare bogată în cereale procesate creează, în general, o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge și insulină, urmată de o scădere a energiei. În schimb, cerealele integrale vă ajută să vă reglați nivelul zahărului din sânge și vă mențineți energia constantă pe tot parcursul zilei. Tărâțelor procesate le lipsește, de asemenea, o altă parte importantă a boabelor: germenul. Germenul conține numeroși nutrienți importanți care pot juca, de asemenea, un rol în menținerea nivelului de energie. De exemplu, germenul este bogat în special în vitamine B, pe care corpul dumneavoastră le poate folosi pentru a crea energie. Prin urmare, evitarea cerelalelor prelucrate sau înlocuirea acestora cu alternative pentru cerealele integrale poate oferi corpului dvs. mai mulți nutrienți și poate preveni vârfurile de energie și scăderile masive ulterioare.

2. Cereale pentru micul dejun, iaurturi și alte alimente cu zaharuri adăugate

Multe alimente de pe piață sunt încărcate cu zaharuri adăugate, care, atunci când sunt consumate prea frecvent, pot afecta nivelul energiei. De exemplu, mulți oameni consideră cerealele pentru micul dejun o parte importantă a unei rutine sănătoase și energizante pentru micul dejun. Cu toate acestea, multe soiuri nu reușesc să ofere începutul zilei așteptat de susținere a energiei. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea cerealelor pentru micul dejun conțin foarte puține fibre, dar cantități semnificative de zaharuri adăugate. De fapt, zaharurile reprezintă până la 50% din totalul carbohidraților găsiți în multe cereale populare pentru micul dejun.

Această combinație de zahăr ridicat și conținut scăzut de fibre poate crește nivelul zahărului din sânge și al insulinei, ducând la o creștere a energiei, urmată de o scădere bruscă. Mai mult decât atât, unele cercetări sugerează că a consuma alimente bogate în zaharuri adăugate poate crește probabilitatea de a avea pofte de alte alimente cu zahăr, creând potențial un ciclu de epuizare a energiei. Pentru a evita efectul de epuizare energetică al cerealelor umplute cu zahăr, optați pentru soiuri fără adaos de zahăr care conțin cel puțin 4-5 grame de fibre pe porție. Alte alimente populare pentru micul dejun care tind să conțină niveluri ridicate de zaharuri adăugate includ iaurturi aromate, sucuri, brioșe, tablete de granola și chiar unele tipuri de pâine. Dacă doriți să vă mențineți nivelul de energie ridicat, probabil veți beneficia de evitarea acestora sau de găsirea unor alternative mai puțin zaharate”, a scris Vasi Rădulescu pe drvasiradulescu.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel