Consumul de alcool înainte și în timpul sarcinii afectează fața copilului. Ce schimbări pot apărea pe chipul fătului

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Un nou studiu a constatat modificări ale feței copilului dacă mama a consumat alcool înainte sau în timpul sarcinii.

Un nou studiu este primul care detectează o asociere între copiii ale căror mame au băut înainte și în timpul sarcinii cu anumite modificări faciale. Forma feței modificată a fost observată chiar și în cazurile în care cantitatea de alcool consumată a fost mai mică decât un pahar mic de vin sau o sticlă de bere, conform IFL Science.

Cercetarea arată că forma feței unui copil este un posibil indicator al sănătății dezvoltării, lucru care era deja cunoscut în cazul tulburărilor din spectrul alcoolismului fetal, unde consumul excesiv de alcool în timpul sarcinii lasă în urmă semne după naștere.

„Aș numi fața o „oglindă a sănătății”, deoarece reflectă starea generală de sănătate a unui copil”, a declarat conducătorul studiului Gennady Roshchupkin, profesor asistent și lider al grupului de biologie computațională a populației de la Centrul Medical Erasmus, Rotterdam, Țările de Jos.

„Expunerea unui copil la alcool înainte de naștere poate avea efecte adverse semnificative asupra dezvoltării sănătății sale și, dacă o mamă bea în mod regulat o cantitate mare, acest lucru poate duce la tulburarea spectrului alcoolismului fetal, FASD, care se reflectă în fețele copiilor”, a adăugat el.

Pentru studiu, cercetătorii au utilizat inteligența artificială

Pentru a investiga în continuare, cercetătorii dintr-o nouă lucrare au folosit inteligența artificială (AI) și tehnologia de învățare profundă pentru a căuta modele între formele feței copiilor și alcoolul pe care mamele lor l-au băut, atât în timpul sarcinii, cât și cu câteva luni înainte de concepție. Ei au folosit scanări 3D a mii de participanți în vârstă de nouă și 13 ani din studiul longitudinal Generation R din Țările de Jos.

„Am găsit o asociere semnificativă statistic între expunerea prenatală la alcool și forma feței la copiii de nouă ani”, a spus primul autor Xianjing Liu, doctorand în grupul profesorului Roshchupkin care a dezvoltat algoritmul AI.

„Cu cât mamele au băut mai mult alcool, cu atât au existat schimbări mai semnificative statistic. Cele mai comune trăsături au fost vârful nasului întors, nasul scurtat, bărbia răsturnată și pleoapa inferioară întoarsă.”, au precizat cercetătorii.

„În grupul de mame care au băut pe tot parcursul sarcinii, am constatat că, chiar dacă mamele au băut foarte puțin în timpul sarcinii, mai puțin de 12 g pe săptămână, se poate observa asocierea dintre expunerea la alcool și forma feței copiilor. Este pentru prima dată când o asociere a fost demonstrată la niveluri atât de scăzute de consum de alcool”, au mai spus oamenii de știință.

Legătura dintre forma feței și consumul de alcool al unei mame a scăzut în rândul grupului mai mare de copii, dar cercetătorii spun că asta nu înseamnă neapărat că nu sunt afectați de alte probleme de sănătate. În cazurile de FASD, expunerea la alcool poate duce la tulburări neurologice, dezvoltare facială anormală și probleme de memorie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel