Consumul de alge poate cauza un aport excesiv de iod, ceea ce presupune un risc pentru sănătate. Potrivit experților Agenției de siguranță alimentară din Franța, alimentele pe bază de alge sunt contraindicate anumitor categorii de persoane.
Algele alimentare încep să fie din ce în ce mai populare și în țara noastră. Algele pot fi consumate proaspete, uscate, în supe, salate și cel mai frecvent sub formă de sushi. De asemenea, alegele sunt disponibile și foarte areciate și sub forma suplimentelor alimentare cum ar fi spirulina sau chlorella.
Algele au numeroase beneficii pentru sănătate: sunt remineralizante, antioxidante, detoxifiante și ajută la slăbit. Totuși, consumul de alge este riscant pentru anumite categorii de persoane. Experții francezi în siguranță alimentară avertizează asupra riscurilor legate de excesul de iod provocat de consumul de alge.
Consumul de alge și aportul de iod
Cantitatea de iod variază în funcție de produsul pe bază de alge consumat sau de modul de preparare a acestora. Problema este că multe dintre produsele pe bază de alge nu au menționată pe etichetă cantitatea de iod.
Spre exemplu, dacă iei un supliment alimentar cu spirulina sau chlorella, acesta este suficient pentru a-ți furniza doza maximă de iod recomandată zilnic, care este de 150 de micrograme. Dacă în plus mai consumi și sushi sau o supă cu alge, atunci cu siguranță depășești această doză.
Pentru persoanele cu tulburări tiroidiene sau cele predispuse la astfel de probleme, excesul de iod poate determina apariția unor complicații cardiace sau renale, avertizează specialiștii.
Persoane la risc din cauza consumului de alge
Agenția franceză de siguranță alimentară nu recomandă consumul de alimente pe bază de alge următoarelor categorii de persoane:
- cei cu boli tiroidiene, boli cardiace sau insuficiență renală,
- cei care urmează un tratament cu un medicament pe bază de iod sau litiu,
- femeile însărcinate și cele care alăptează.
Părinții de asemenea trebuie să fie atenți în ceea ce privește consumul de alge la copii, în condițiile în care nu există date clare privind riscurile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu