Consumul de cafea, permis dacă ai probleme cu tiroida? Dr. Ruxandra Drobescu: Trebuie să avem grijă

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog și cercetător științific, a vorbit despre consumul de cafea, în cazul persoanelor care au probleme cu tiroida.

"Pentru majoritatea dintre noi, cafeaua este "drogul" preferat al dimineții care ne ajută să deschidem ochii și să ne apucăm de treabă cât de cât coordonat.

De ce se întâmplă asta? Pentru că datorită cafeinei devenim mai ușor atenți, ne crește capacitatea de concentrare și nivelul de energie, scad timpii de reacție și chiar se îmbunătățesc unele performanțe cognitive! Același lucru se întâmplă după consumul de ceai verde sau negru.

Ok, dar dacă avem probleme cu tiroida, putem să bem cafea? Da, sigur, dar cu moderație, ca orice lucru în viață!.Și sunt câteva lucruri la care trebuie să fim atenți:

Dacă avem hipotiroidism

Trebuie să avem grijă să ne înghițim tableta de Euthyrox cu cel puțin jumătate de oră înainte de prima cafea, deoarece cafeina scade absorbția Euthyroxului.

Dacă avem hipertiroidism 

E bine să evităm cafeaua și băuturile energizante (sau să bem cafea decofeinizată) până reușim să echilibrăm corect tiroida pe tratament. Oricum suntem agitați de la excesul de hormoni tiroidieni, iar cafeina agită și ea și ar putea să apară sau să se agraveze palpitațiile, starea de anxietate sau agitație. După ce funcția tiroidiană este corect echilibrată pe tratament, putem să reluăm obiceiul cafelei, evident cu moderație.

Putem bea cafeaua simplă sau cu lapte/frișcă, îndulcită sau nu, după cum ne place. Dar trebuie să avem grijă să evităm zahărul dacă avem și diabet.

Este important să păstrăm un echilibru în toate, inclusiv când vine vorba de cafea. Două cafele/zi conțin aproximativ 280 mg cafeină, adică un consum moderat și nu reprezintă o problemă. Atenție însă! Nicio găleată de cafea nu poate înlocui o noapte întreagă de somn adevărat.

Excesul de cafeină creează agitație, poate duce la atacuri de panică și insomnie, chiar la persoane perfect sănătoase. Atenție la excesul de cafeină și la persoanele cu boli de inimă și hipertensiune. Poate crește valorile tensiunii arteriale și să ducă la palpitații", a explicat dr. Ruxandra Drobescu pe pagina sa de Facebook.

Vezi și:  Legătura între tiroidă, colesterol și boala cardiacă. Dr. Ruxandra Drobescu: Risc de infarct și de accident vascular

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel