Noi studii arată că hrana pe care o consumăm joacă un rol important în schimbările climatice negative. De fiecare dată când mănânci o bucată de carne, tu contribui la încălzirea globală. Nu din cauza gazelor emanate de vite, ci din cauza alimentelor pe care aceastea le consumă: cereale cultivate cu o cantitate mare de pesticide existente pe terenurile despădurite.
Autor: Anca Murgoci
Un studiu publicat de Environmental Research Letters estimează că ar fi necesar diminuarea consumului de carne cu 50% până în anul 2050 pentru a evita un dezastru climatic.
Eric Davidson, coordonatorul studiului, speră că ţările dezvoltate să dea un exemplu în ceea ce priveşte reducerea consumului de produse din carne: „Ar fi o provocare să convingi locuitorii ţărilor bogate să reducă frecvenţa consumului de carne. Face parte din cultura noastră”. Dar cultura noastră influenţează ţările emergente, cum ar fi China sau India, care sunt din ce în cei mai mari consumatoare de carne.
Potrivit cercetătorilor, până în anul 2050, un locuitor dintr-o ţară bogată va consuma 89 de kilograme pe an, iar unul dintr-o ţară săracă 37 de kilograme, informează 20min. Originea problemei nu este demografia sau creşterea puterii de cumpărare a ţărilor emergente, ci hrana pe care o consumă animalele. Produsele fitosanitare utilizate pentru producerea furajelor animale sunt mari emitente de oxid de azot, un gaz cu efect de seră puternic care rezistă până la 120 de ani în atmosferă.
Aplicarea gunoiului de grajd este şi el o problemă deoarece produce nitraţi care pătrund în sol. O dată cu această creştere a cererii, crescătorii de animale vor fi tentaţi să producă şi mai multă carne, indiferent de impactul pe care l-ar avea asupra naturii. „Soluţia nu este ca toţi oamenii să devină vegetarieni, ci doar să reducă consumul de carne. Aceasta ar fi un bun început”, spune Eric Davidson.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu