Consumul de ceai și cafea, asociat cu un risc mai scăzut de cancer la cap și gât, potrivit unui studiu

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Cercetătorii au descoperit că persoanele care consumă aceste băuturi au un risc ușor mai scăzut de cancer la cap și gât.

Dacă singurul lucru care te ajută să faci față unui munte de sarcini stresante este o cană de ceai sau cafea, atunci fii cu inima ușoară. Cercetătorii au descoperit că persoanele care consumă aceste băuturi au un risc ușor mai scăzut de cancer la cap și gât.

În fiecare an, în Regatul Unit, se înregistrează aproximativ 12.800 de noi cazuri de cancer la cap și gât și aproximativ 4.100 de decese legate de această afecțiune, conform Cancer Research UK. Centrul care s-a ocupat de această monitorizare sugerează că problema se poate extinde în următorii ani în mai multe regiuni ale planetei.

Consumul de cafea a fost asociat cu un risc mai mic de cancer al cavității bucale și orofaringelui

Noua cercetare nu dovedește că ceaiul și cafeaua sunt ele însele protectoare împotriva acestor tipuri de cancer, dar experții susțin că rezultatele ajută la clarificarea unei teme mult discutate, cu rezultate inconsistente.

„Deși au existat cercetări anterioare privind consumul de cafea și ceai și riscul redus de cancer, acest studiu a evidențiat efectele lor variabile asupra diferitelor subtipuri de cancer la cap și gât, inclusiv observația că băuturi precum cafeaua decafeinizată au avut un impact pozitiv”, a declarat Dr. Yuan-Chin Amy Lee de la Huntsman Cancer Institute și de la Școala de Medicină a Universității din Utah, autorul principal al studiului.

Într-un articol publicat în revista Cancer, echipa de cercetători a raportat cum au analizat datele provenite din 14 studii care au acoperit Europa, America de Nord și America Latină.

Participanții la studii au fost întrebați să completeze chestionare pentru a-și înregistra modelele de consum de ceai și cafea. Nouă dintre studiile respective au inclus date despre consumul de cafea decafeinizată al participanților.

Cercetătorii au analizat datele a 9.548 de persoane diagnosticate cu cancer la cap și gât și 15.783 de persoane fără acest tip de cancer.

După ce au luat în considerare factori precum vârsta, sexul, numărul zilnic de țigări fumate, consumul de alcool și de fructe și legume, cercetătorii au descoperit că persoanele care consumă mai mult de patru cești de cafea cu cofeină pe zi au o probabilitate cu 17% mai mică de a dezvolta cancer la cap și gât, comparativ cu cei care nu beau această băutură. Mai exact, au constatat că acest consum a fost asociat cu un risc mai mic de cancer al cavității bucale și orofaringelui – partea gâtului din spatele gurii.

Consumul de cafea decafeinizată a fost asociat doar cu un risc mai mic de cancer al cavității bucale.

Situația a fost mai puțin clară pentru ceai

Situația a fost mai puțin clară pentru ceai. Rezultatele sugerează că băutul a cel mult o ceașcă pe zi este asociat cu o probabilitate cu 9% mai mică de a dezvolta cancer la cap și gât, comparativ cu abținerea de la consum, și în mod specific cu un risc mai scăzut de cancer al gâtului inferior.

„Poate că alte compuse bioactive decât cofeina contribuie la efectul potențial anticancerigen al cafelei și ceaiului,” a spus Lee.

Totuși, consumul a mai mult de o ceașcă pe zi este asociat cu o probabilitate cu 38% mai mare de cancer laringian, ceea ce echipa sugerează că ar putea fi legat de faptul că băutul de ceai ar putea crește riscul de boală de reflux gastroesofagian, fiind asociată cu un risc mai mare de cancer laringian.

Echipa menționează că studiul are limitări, inclusiv faptul că auto-raportarea consumului de ceai și cafea poate fi nesigură și tipul de ceai sau cafea nu a fost luat în considerare.

Tom Sanders, profesor emeritus de nutriție și dietetică la King's College London, care nu a fost implicat în acest studiu, a ridicat și el unele probleme.

„În studiile observaționale, este foarte dificil să eliminăm complet efectele confuze, de exemplu, ale tutunului și alcoolului din analiza statistică,” a spus el.

„Prin urmare, persoanele care consumă multă cafea și ceai pot fi mai predispuse să evite alte comportamente dăunătoare, cum ar fi consumul de alcool și tutun, și, astfel, pot avea un risc mai scăzut de aceste tipuri de cancer din alte motive, nu din cele aparent observate”, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel