Avocatul Bogdan Bărbuceanu a comentat, în exclusivitate pentru DC News, aprecierea judecătoarei Lucia Rog de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care spune că sintagma „persoană aflată sub influența unor substanțe psihoactive“ este generică și poate duce la răspunderea penală a unor persoane a căror capacitate de a conduce nu este afectată de prezența în corp a unor astfel de substanțe.
Judecătoarea Lucia Rog de la Înalta Curte de Casație și Justiție, magistratul-raportor în chestiunea de drept privind introducerea unui prag pentru substanțele psihoactive, apreciază că sintagma „persoană aflată sub influența unor substanțe psihoactive“ se referă la prezența substanței psihoactive în probele biologice, dar, totodată, însemnă și capacitatea substanței de a afecta capacitatea de conducere a vehiculului.
Prin urmare, magistratul propune introducerea unor praguri, la fel ca în cazul consumului de alcool, care să stabilească o limită în ceea ce privește afectarea capacității de a conduce, dar în același timp să facă și distincția între ceea ce înseamnă răspundere penală și ceea ce înseamnă doar contravenție.
În ultimii ani s-a constatat că drug-testele folosite de polițiști sunt extrem de inexacte. În plus, acestea detectează inclusiv „urmele“ substanțelor psihoactive, lucru care nu înseamnă neapărat că pot și influența capacitatea de conducere.
Același lucru se întâmplă și în cazul unor medicamente pe care oamenii le iau din considerent medical, unele dintre acestea fiind metabolizate mai greu. Acei compuși a căror metabolizare durează mai multe zile pot să apară după un anumit timp la drug-test, iar individul în cauză poate fi considerat sub influența substanțelor psihoactive, deși, cel mai probabil, capacitatea sa de a conduce nu este în niciun fel afectată.
Bogdan Bărbuceanu, avocat, consideră necesară introducerea unui astfel de prag, deoarece persoanele care consumă, la fel ca și în cazul alcoolului, trebuie să știe care e limita de la care pot răspunde penal.
„E o chestiune mai veche. Eu am susținut de mai multe ori că este necesară impunerea unui prag, la fel ca în cazul alcoolemiei. În primul rând, Legea Penală trebuie să fie suficient de clară și de predictibilă, iar cel care se gândește să o încalce trebuie să cunoască până unde există o răspundere administrativă, contravențională sau penală“, a zis avocatul.
El a adăugat că „există situații cu persoane care au consumat, de exemplu, în urmă cu o săptămână substanțe, dar care nu mai sunt sub influența drogurilor, însă ies pozitive la teste și riscă o pedeapsă cu închisoarea, adică o răspundere penală“.
De asemenea, „mai sunt persoanele care iau anumite tratamente medicale, care duc în eroare aceste teste și care sunt pasibile de răspundere penală“.
Avocatul Bărbuceanu e de părere că Legea Penală și Codul Penal nu sunt suficient de clare în ceea ce privește influența drogurilor sau a substanțelor psihoactive și de aceea se impune o reglementare care să stabilească până unde consumul de droguri constituie contravenție și de unde atrage după sine răspunderea penală.
„În aceste condiții, clar că se impune o reglementare, la fel ca în cazul alcoolemiei. Argumentele că va fi... mica corupție etc sunt aberante și nici nu trebuie să le punem în discuție. Ar însemna că trebuie să-i condamnăm pe toți pentru că la un moment dat pot să săvârșească fapte de corupție. Este de necomentat un astfel de argument.
În al doilea rând, statul trebuie să asigure mijloace suficiente ca să poată fi capabil să soluționeze aceste spețe într-un termen cât mai scurt, iar dacă discutăm de riscul ca aceste persoane să conducă în continuare, vorbim de răspunderi contravenționale. Și la alcoolemie, până la 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat constituie contravenție, iar persoana respectivă, o perioadă de timp nu mai poate conduce, fiindcă e sancționată contravențional cu o sancțiune principală, dar și cu una complementară, reprezentată de suspendarea dreptului de a conduce. La fel se poate întâmpla și în cazul drogurilor.
Să condamni penal persoane care au capacitatea deplină de a conduce, dar în urmă cu mai multe zile au consumat niște droguri sau care sunt dependente de un anumit tratament medical ce induce în eroare acel test, sigur că este o prostie din perspectivă penală.
În general, Codul Penal sau Legea Penală ar trebui să fie suficient de clare ca să nu avem astfel de interpretări, lămuriri etc, pronunțate de Înalta Curte sau de CCR.
Inclusiv din perspectivă constituțională avem o problemă pe textul 336 din Codul Penal, pentru că este nepredictibil. Câtă vreme spunem - sub influența drogurilor și substanțelor psihoactive - e o chestiune generică.
Conducătorul auto care de exemplu ia un tratament medical ce poate conține o substanță psihoactivă nu poate să prevadă acest lucru și riscă o răspundere penală. Este absurd!“, a conchis avocatul Bogdan Bărbuceanu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News