Consumul de gaze, redus cu 25% și boom solar: cazul Olandei între război și secetă

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

În Olanda prețurile energiei electrice  au fost (și rămân) printre cele mai ridicate din Europa.

În fața războiului din Ucraina și a crizei energetice care a rezultat, Țările de Jos au reușit să își reducă consumul de gaze naturale cu 25% în prima jumătate a anului 2022.

Și, datorită secetei și expunerii neobișnuite de lungă durată la soare în primăvară și vara, Olanda a reușit sa genereze o cantitate record de energie fotovoltaica: in ultimele 3 luni, creșterea a fost de până la 40%. Aceasta este ceea ce reiese din ultimele statistici privind piața olandeză de energie electrică.

Reducerea consumului de gaz

Potrivit  Statistics Netherlands, în primele șase luni ale anului 2022 în Țările de Jos a fost utilizat cu un sfert mai puțin gaz decât în ​​primele șase luni din 2021. Cea mai vizibilă reducere a avut loc în industrie (în special în industria petrolului și chimică, respectiv cu 59 % și 32%), urmate de centralele electrice (-28%) și horticultura cu efect de seră (-23%). Familiile și-au adus contribuția și consumând cu aproximativ 16% mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Europa Today.

”Aceasta este o schimbare semnificativă a consumului de energie”, spune Frans Rooijers, directorul biroului de cercetare pentru energie și mediu CE Delft. ”Datorită prețurilor mai mari, companiile se gândesc în mod critic dacă pot transfera prețurile sau pot încerca să evite costurile prin închiderea temporară a unor părți ale fabricii. Drept urmare, înregistrează o producție mai scăzută”.

Țările de Jos sunt cei mai mari producători de gaze din UE datorită zăcământului mare Groeningen, cel mai mare din Europa. Dar de ceva timp guvernul a decis să reducă treptat extracția din acestora din cauza efectelor negative asupra regiunii înconjurătoare, devenită seismică din cauza deceniilor de foraj. 

Faptul că s-a folosit mult mai puțin gaz în Țările de Jos nu înseamnă automat că s-a emis mai puțin CO2. Pentru a înțelege mai bine datele privind emisiile poluante va fi necesar să vedem statisticile privind cărbunele (care vor fi publicate în următoarele zile), al căror consum a crescut prin decizie a guvernului. Pe de altă parte, seceta record care a lovit Europa de Nord a împins ponderea energiei electrice provenite din surse regenerabile. 

Radiația solară din această vară a permis Țărilor de Jos să genereze cu 40% mai multă energie cu panouri solare între iunie și august, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. 

Acest rezultat, subliniază site-ul specializat nu este doar rezultatul creșterii expunerii la soare, ci și mai ales al creșterii capacității fotovoltaice instalate, care vara a crescut cu până la 25%. O creștere care consolidează primatul Olandei ca țară din UE cu cea mai mare capacitate solară pe cap de locuitor: în 2021, conform SolarPower Europe, era de 715 wați pe cetățean. 

Citește și:

Olanda, țara cu peste 35.000 km de piste pentru biciclete

Bicicleta este unul dintre cele mai comune mijloace de transport din Olanda, anual, olandezii parcurgând în medie peste 900 km. Cumulat, acest lucru rezultă un total de 15 miliarde kilometri parcurși cu bicicleta. De ce este bicicleta un mijloc de transport mai popular decât mașina?

În anii ’70, mersul pe bicicletă nu era atât de popular precum în prezent. Majoritatea oamenilor preferau mersul cu mașina dintr-un sentiment de comoditate, însă acest lucru a dus la provocarea accidentelor, multe persoane pierzându-și viața, printre care și copii, potrivit Shtiu.

În cele mai mari orașe au avut loc proteste, cerându-se crearea unui spațiu mai mare pentru bicicliști. Ajutați de relieful prietenos al țării, autoritățile au construit peste 35.000 km de piste pentru biciclete în întreaga țară. În timp, cetățenii au început să renunțe la mașini, bicicleta fiind o modalitate de transport ieftină, sigură și foarte ușoară.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel