Îndulcitorii artificiali reduc conținutul de zahăr adăugat și caloriile corespunzătoare, menținând în același timp dulceața. Însă tot consumul de îndulcitori sintetici ar putea crește riscul de cancer. Un studiu de specialitate a demonstrat asta.
Un studiu publicat pe 24 martie în PLOS Medicine de Charlotte Debras și Mathilde Touvier, de la Institutul Național Francez pentru Sănătate și Cercetare Medicală (Inserm) și Sorbonne Paris Nord University, Franța, sugerează că unii îndulcitori artificiali sunt asociați cu un risc crescut de cancer. Consumul de îndulcitori artificiali este alimentat de multe dintre băuturile și preparatele mâncate de milioane de oameni în fiecare zi. Însă încă nu se știe exact cât de siguri sunt acești aditivi. Pentru a evalua potențiala carcinogenitate a îndulcitorilor artificiali, cercetătorii au analizat datele a 102.865 de adulți francezi care au participat la studiul NutriNet-Santé. Studiul NutriNet-Santé este un sondaj online ce prezintă o cohortă în curs de desfășurare și a fost inițiat în 2009 de Echipa de cercetare în epidemiologie nutrițională (EREN).
Cercetătorii au strâns date privind aportul de îndulcitori artificiali din înregistrările dietetice pe 24 de ore. După ce au colectat informații de diagnosticare a cancerului în timpul urmăririi, cercetătorii au efectuat analize statistice pentru a investiga asocierile dintre aportul de îndulcitori artificiali și riscul de cancer. De asemenea, au fost înregistrate o serie de variabile precum vârsta, sexul, educația, activitatea fizică, fumatul, indicele de masă corporală, înălțimea, creșterea în greutate în timpul studiului, diabetul, antecedentele familiale de cancer, precum și aportul inițial de energie, alcool, sodiu, acizi grași saturați, fibre, zahăr, alimente din cereale integrale și produse lactate.
Cercetătorii au descoperit că persoanele înscrise care consumau cantități mai mari de îndulcitori artificiali, în special aspartam și acesulfam-K, au avut un risc mai mare de cancer general în comparație cu non-consumatorii. Au fost observate riscuri mai mari pentru cancerul de sân și cancerele legate de obezitate. „Descoperirile noastre nu susțin utilizarea îndulcitorilor artificiali în alimente sau băuturi ca alternative sigure pentru zahăr și oferă informații importante și noi pentru a aborda controversele cu privire la potențialele efecte adverse asupra sănătății”,informează autorii studiului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu