Consumul de turmeric scade riscul de demenţă

Foto: Freepik
Foto: Freepik

S-a demonstrat că turmericul ţine departe degradarea mintală.

Publicitate

Turmericul crește producția de celule stem neuronale cu până la 80% și reduce astfel riscul de degradare mentală, potrivit unui studiu citat de publicația Express. Curcumina din turmeric a fost studiată în relație cu boala Alzheimer deoarece specialiștii au observat că este un antioxidant puternic cu o structură moleculară aparte, care țintește exact procesele inflamatorii implicate în crearea structurilor de amiloid care deteriorează creierul pacienților diagnosticați cu boala. Rezultatele studiului au fost încurajatoare, efectele benefice ale administrării curcuminei la bolnavii cu Alzheimer fiind încurajatoare, deoarece a redus simptomele de declin cognitive la pacienți, mai ales în cazul celor aflați la debutul bolii.

OMS: Numărul de persoane cu demență va crește cu 40% până în 2030

Peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu demență, o afecțiune neurologică care le răpește memoria și care produce pagube de peste 1,3 trilioane de dolari pe an, a transmis joi Organizația Mondială a Sănătății (OMS), potrivit Reuters. Starea progresivă poate fi cauzată de un accident vascular cerebral, leziuni cerebrale sau boala Alzheimer. Odată cu îmbătrânirea populației, se estimează că numărul bolnavilor care suferă de demență va ajunge la pragul de 78 de milioane până în 2030. De asemenea, OMS a precizat că numărul persoanelor cu demență poate atinge pragul de 139 de milioane până în 2050. Doar o țară din patru are o politică națională în vigoare prin care sprijină pacienții cu demență și familiile acestora, a mai transmis OMS, îndemnând în același timp guvernele să facă față mult mai bine provocărilor ce țin de sănătatea publică. „Demența le răpește milioanelor de oameni amintirile, independența și demnitatea, dar ne răpește și nouă, celor care nu suntem afectați direct de această boală, oamenii pe care îi cunoaștem și îi iubim”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. 

Miniștrii Sănătății au convenit în 2015 asupra unui plan global de acțiune, care să includă diagnosticarea timpurie și furnizarea de asistență medicală în privința persoanelor care suferă de demență. Cu toate acestea, multe dintre țări nu reușesc să-și îndeplinească obiectivele fixate pentru anul 2025, se afirmă în raportul OMS.

Demența, o problemă globală

„Demența este cu adevărat o problemă globală de sănătate publică și nu doar în țările cu venituri mari. Peste 60% dintre persoanele cu demență trăiesc în țări cu venituri mici și medii", a declarat Katrin Seeher, expert în cadrul departamentului de sănătate mintală al OMS. Demența afectează memoria, orientarea, capacitatea de învățare, limbajul, judecata de valoare și capacitatea unui om de a-și îndeplini sarcinile de zi cu zi. Deși este o afecțiune gravă, factorii de risc ai demenței pot fi reduși prin controlul hipertensiunii, diabetului, dietei, depresiei și consumului de alcool și tutun, au mai explicat experții OMS.

Cum a fost descoperit turmericul

Planta se cultivă în India de aproape 5.000 de ani și încă este considerată o plantă sfântă. În templele indiene încă se amestecă pudra de turmeric cu alte substanțe pe care oamenii o folosesc pentru a așeza un semn în frunte. În Europa se pare că a fost adusă pentru prima oară în Evul Mediu, de către neguțători arabi, iar primul european care a descris-o a fost Marco Polo. Planta se mai găsește și în sudul Chinei, Taiwan, Japonia, Indonezia, Africa. Dar speciile cu importantă terapeutică se găsesc doar în India și de acolo se importă fie în formă de pudra fie în alte forme pentru diferite terapii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel