Ruxandra Dobrescu, medic endocrinolog, a explicat aspectele de care cei cu afecțiuni tiroidiene trebuie să țină cont atunci când să consume legume din familia cruciferelor, precum varza, conopida sau verzele exotice.
”Modesta varză românească de toamnă, conopida și verzele mai exotice acum la mare modă: varza kale, varza de Bruxelles, broccoli, fac toate parte din marea familie a legumelor crucifere. Se numesc așa pentru că floarea acestor legume are formă de cruce.
De ce sunt atât de la modă?
Pentru că sunt pline de vitamine (vitamina A, C, K și acid folic), minerale (calciu, potasiu, magneziu), fibre și conțin puține calorii, așa că sunt incluse, pe bună dreptate, în dietele considerate sănătoase!
BENEFICII:
- Bogate în antioxidanți care protejează organismul de fenomenele de îmbătrânire și au rol anti-inflamator, anti-viral și anti-cancer
- Bogate în fibre, ajută la menținerea unui tranzit intestinal normal
- Sărace în calorii dar sățioase, ajută la păstrarea senzației de sațietate mai mult timp (utile în diete)
Ok, și care e treaba cu TIROIDA?
Legumele crucifere sunt gușogene (sau goitrogene, din limba engleză), adică pot duce la creșterea în dimensiuni a tiroidei, deci la apariția gușei.
Acest lucru se întâmplă pentru că conțin tiocianați, niște substanțe care împiedică captarea iodului de către tiroidă. După cum am tot vorbit, iodul este esențial pentru sinteza hormonilor tiroidieni, așa că în lipsa unor cantități suficiente de iod apare hipotiroidismul, crește nivelul TSH care duce la creșterea în dimensiuni a tiroidei (adică gușă).
DAR... acest lucru se întâmplă doar dacă consumăm cantități foarte mari, crude (negătite) și avem și deficit de iod”, a scris dr. Ruxandra Dobrescu pe pagina sa de Facebook.
În acest context, medicul endocrinolog a venit cu câteva recomandări pentru a vă bucura de beneficiile verzei, conopidei sau al verzelor exotice.
FOTO: Freepik
”Avem grijă să avem un consum adecvat de iod, adică mâncăm echilibrat și folosim sare iodată!
Evităm excesul de legume crucifere: o porție pe zi nu este nicio problemă! Până la urmă, câtă varză poți să mănânci pe zi?! Moderația este întotdeauna cheia!
Gătim legumele când avem ocazia - prin preparare termică este inactivată enzima care blochează captarea iodului”, a mai scris medicul, care a subliniat că atât timp cât ”mâncăm aceste legume cu moderație, preferabil gătite și avem grijă să avem un aport normal de iod, nu-i nicio problemă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu