Potrivit cercetătorilor britanici, reducerea consumului de sare v-ar putea face mai mult rău decât bine, crescând nivelul unor substanţe nocive pentru inimă. În loc să reducă sarea, populația este îndrumată să renunțe la fumat, să reducă consumul de alcool sau să slăbească.
National Health Service susţine că o dietă bogată în sodiu poate provoca tensiune arterială ridicată, iar guvernul britanic a apelat la o campanie pe termen lung pentru a sublinia riscurile pentru sănătate. Însă cercetători de la Universitatea din Copenhaga au venit cu o nouă ipoteză, potrivit căreia reducerea consumului de sare poate favoriza decesul unor pacienţi cu probleme cardiace, scrie Daily Mail.
O evaluare a 67 de studii precedente ce au avut în vedere peste 40.000 de persoane a scos la iveală faptul că un aport redus de sare la dieta zilnică a provocat o creştere 2,5 procente a nivelului colesterolului şi o creştere de 7 la sută a nivelului de grăsime corporală ce poate cauza cheaguri de sânge.
De asemenea, s-a constatat că modificarea dietei a făcut ca ficatul să elibereze o cantitate mai mare de renină şi de aldosteron, asociate cu o tensiune arterială ridicată. O creştere a colesterolului ar spori riscul unui deces cardiovascular, a subliniat cercetătorul-şef, doctorul Niels Graudal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News