Marian Bratu, membru fondator al Asociației Tax Advisors, a discutat cu Vlad Roibu, reporterul DC Business aflat la protestul contabililor din Piața Victoriei.
„Viața contabililor era complicată și înainte - foarte multe termene și lucruri de rezolvat, multe mărunte, care nu se văd de către alți oameni, dar trebuie făcute. Acum, prin noile măsuri, lucrurile se amplifică exponențial. S-au introdus termene noi, astfel încât oamenii nu vor mai avea când să își ia concedii.
Lucrurile nu pot continua în felul acesta, pentru că ultima când am verificat, breasla asta a contabililor era formată din oameni, nu din roboți. Dacă vrei să faci digitalizare și automatizare, tu ca stat trebuie să faci primul pas. După ce te convingi că lumea le poate accesa, abia atunci vii să le implementezi. Dar peste noapte înseamnă doar haos”, a declarat Marian Bratu, pentru reporterul DC Business, Vlad Roibu
Întrebat de reporterul Vlad Roibu cum ar trebui făcută digitalizarea din punctul lui de vedere, Marian Bratu a răspuns:
„Măsurile care vin acum și se implementează sunt pentru acei antreprenori care oricum făceau raportări și înainte. Cei care nu făceau raportări vor fi în aceeași situație. Dacă nu poți recupera tot TVA-ul trebuie să te duci la sursă, nu să îi pedepsești pe toți. Mereu trebuie să pleci de sus, niciodată de la ăla mic care are 3 facturi și se chinuie să supraviețuiască.”
Patronatul Antreprenorilor Contabili din România (PACR) a organizat luni un protest în Piața Victoriei din Capitală, pentru a atrage atenția asupra climatului economic marcat de „haos legislativ și incertitudine fiscală”. Aceștia solicită schimbări fundamentale în politica fiscală a țării.
Protestul, intitulat „Fără haos în legislația fiscală”, a început la ora 9:00 în Piața Victoriei. Participanții vor mărșălui ulterior spre sediul Ministerului Finanțelor din Piața Constituției. Potrivit PACR, se așteaptă participarea a aproximativ 3.000 de persoane, inclusiv contabili și economiști. Proteste similare sunt planificate și în alte orașe din țară, precum Timișoara, Oradea, Iași și Bistrița.
Duminică, organizația a anunțat deschiderea unui canal de dialog direct cu reprezentanții premierului și ai Ministerului Finanțelor. O delegație a protestatarilor va fi primită luni la discuții, într-o încercare de a găsi soluții pentru problemele ridicate.
Protestul contabililor și economiștilor este susținut și de alte organizații importante, inclusiv Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR), Patronatul Medicilor de Familie și OFA UGIR.
PACR critică în mod special haosul legislativ și lipsa de predictibilitate în domeniul fiscal, care afectează negativ mediul de afaceri și stabilitatea economică. Contabilii și economiștii cer măsuri clare și coerente pentru a îmbunătăți cadrul legislativ și fiscal, susținând că actuala incertitudine descurajează investițiile și afectează negativ activitatea companiilor.
Participanții la protest speră ca autoritățile să răspundă pozitiv cererilor lor și să inițieze reforme necesare pentru a stabiliza și clarifica legislația fiscală. Dialogul cu reprezentanții guvernului este văzut ca un prim pas important în acest proces.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu