Un nou raport publicat de ONG-urile Bloom și Foodwatch aduce în prim-plan o problemă de sănătate publică alarmantă: contaminarea cu mercur a conservelor de ton.
Conform investigației, majoritatea conservelor de ton testate în Europa conțin concentrații ridicate de mercur, o substanță extrem de toxică pentru organismul uman, fapt ce ridică serioase semne de întrebare cu privire la standardele de siguranță alimentară actuale.
Raportul, bazat pe un studiu realizat în Franța, Germania, Anglia, Spania și Italia, dezvăluie că toate cele 148 de mostre de conserve de ton colectate aleatoriu și testate într-un laborator independent au fost contaminate cu mercur. „Bloom a selectat aleatoriu 148 de conserve în cinci țări europene (Franța, Germania, Anglia, Spania și Italia) și le-a dus să fie testate de un laborator independent: 100% din acele conserve sunt contaminate cu mercur”, a arătat ancheta realizată de ONG-ul Bloom.
Pentru mai mult de jumătate din conservele testate, concentrația de mercur a depășit chiar limita maximă stabilită pentru alte specii de pești, adică 0,3 mg/kg, arătând că standardele de siguranță nu sunt uniforme și că tonul beneficiază de o toleranță de până la trei ori mai mare decât alte specii. În prezent, limita admisă pentru ton este de 1 mg/kg, calculată pe baza greutății proaspete, ceea ce nu oferă o imagine exactă a nivelului real de contaminare al produsului finit din conserve.
Conform raportului, limitele maxime actuale de mercur din tonul conservat au fost stabilite pentru a permite vânzarea a 95% din produsele disponibile pe piață, fără a lua în considerare pericolul real pentru sănătate. „Concentrațiile maxime de mercur în ton care sunt în vigoare în prezent în Europa au fost stabilite pe baza nivelului de contaminare găsit în ton și nu pe baza pericolului reprezentat de mercur pentru sănătatea umană, pentru a asigura vânzarea a 95% din conservele de ton”, se menționează în raport.
Această discrepanță dintre limitele admise pentru ton și cele stabilite pentru alte specii a fost vehement criticată de ONG-uri, care atrag atenția că toxicitatea mercurului nu depinde de tipul de pește prin care este ingerat, ci de concentrația prezentă în aliment. „Nu există niciun motiv de sănătate care să justifice această discrepanță: mercurul nu este mai puțin toxic dacă este ingerat prin ton, contează doar concentrația de mercur din alimente”, se subliniază în raport.
Mercurul este o substanță extrem de periculoasă, clasată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) drept una dintre cele zece substanțe care prezintă cele mai mari probleme de sănătate publică. În mediul marin, mercurul din emisiile industriale se transformă în metilmercur, un derivat chiar mai toxic, care pătrunde în lanțul trofic și afectează organismele ce consumă pește contaminat.
OMS atrage atenția asupra efectelor devastatoare ale mercurului asupra sistemului nervos, care pot include tulburări neurologice și comportamentale. „Mercurul elementar și metilmercurul sunt toxice pentru sistemul nervos (...); tulburări neurologice și comportamentale pot fi observate după expunere”, a precizat OMS, subliniind riscurile pe termen lung asupra sănătății celor expuși la astfel de substanțe prin consumul de produse contaminate.
În Franța, una dintre cele mai criticate mărci de ton este Petit Navire, după ce o conservă testată de Bloom a înregistrat o concentrație de mercur de 3,9 mg/kg, valoare de aproape patru ori mai mare decât limita maximă permisă pentru alte specii. Această descoperire a intensificat îngrijorările legate de siguranța produselor disponibile pe piața europeană și a generat numeroase solicitări pentru revizuirea normelor în vigoare.
Confruntate cu ceea ce ele descriu ca fiind „un adevărat scandal de sănătate publică”, organizațiile Bloom și Foodwatch au lansat un apel către Comisia Europeană, cerând aliniera standardelor de mercur la nivelul maxim de 0,3 mg/kg stabilit pentru alte specii de pești. Ele consideră că este urgentă adoptarea unor măsuri care să protejeze consumatorii europeni, prin revizuirea standardelor actuale și reducerea limitelor admise pentru ton.
Camille Dorioz, director de campanii în cadrul Foodwatch, a reiterat necesitatea unei acțiuni rapide și a făcut un apel către autoritățile publice și marii distribuitori să își asume responsabilitatea de a oferi produse sigure. „Cerem autorităților publice să înăsprească reglementările și, fără întârziere, ca distribuitorii să vândă numai produse sub pragul cel mai protector”, a declarat Dorioz, subliniind că sănătatea consumatorilor trebuie să fie o prioritate pentru toate entitățile implicate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu