Şeful guvernului italian, Giuseppe Conte, a evidenţiat marţi 'prietenia istorică' dintre ţara sa şi Franţa, după atacurile din ultimele zile ale vicepremierilor săi, Matteo Salvini şi Luigi Di Maio, împotriva Parisului şi a preşedintelui Emmanuel Macron, transmite AFP.
„Într-o situaţie în care Europa traversează o situaţie deosebit de critică, strivită sub greutatea fluxurilor de migranţi şi incapabilă să exprime o strategie politică comună şi solidară, este legitim să existe întrebări cu privire la eficacitatea politicilor globale întreprinse la nivelul Uniunii Europene şi la nivelul statelor membre', arată prim-ministrul italian, într-un comunicat.
„Aceasta nu vrea să însemne punerea la îndoială a prieteniei noastre istorice cu Franţa şi cu atât mai puţin a celei cu poporul francez. Această relaţie rămâne puternică şi solidă în pofida diverselor discuţii politice', a subliniat Conte. Reacţia sa vine după ce vicepremierii Luigi Di Maio, şeful Mişcării 5 Stele (M5S, antisistem), şi Matteo Salvini, ministru de interne şi liderul Ligii (extrema dreapta), şi-au înmulţit în ultimele zile atacurile împotriva Franţei, a guvernul de la Paris şi a preşedintelui Macron.
Marţi, într-un mesaj video pe contul său de Facebook, Matteo Salvini a declarat că speră că poporul francez va putea 'să se elibereze de un preşedinte foarte slab' odată cu alegerile din mai pentru Parlamentul European. La rândul său, Luigi Di Maio şi-a exprimat duminică dorinţa ca Uniunea Europeană să adopte 'sancţiuni' împotriva statelor care, începând cu Franţa, se află, în opinia lui, la originea dramei migranţilor. 'Dacă astăzi există oameni care pleacă, aceasta se întâmplă pentru că anumite state europene, în frunte cu Franţa, nu au încetat niciodată să colonizeze zeci de ţări africane', a afirmat Di Maio. În schimb, în comunicatul de marţi, premierul italian cheamă, mai reţinut, Uniunea Europeană 'să susţină într-un mod mai adecvat dezvoltarea socială şi economică a ţărilor africane'. 'Vom continua să lucrăm împreună cu instituţiile guvernului francez, cu instituţiile europene şi cu celelalte state, cot la cot, pentru a găsi soluţii comune', a concluzionat Giuseppe Conte, în tentativa sa de a reduce tensiunile actuale dintre Roma şi Paris, notează Agerpres.
VEZI ȘI:
Mădălina Turza, povestea nespusă din spatele candidaturii surpriză la europarlamentare
Structură an școlar. Ce vrea să schimbe Ecaterina Andronescu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu