Contract vânzare-cumpărare. De ce lipsește semnătura din duplicat

Este legal ca pe duplicatele de pe contractele de vânzare-cumpărare să nu existe semnături?

Răspunsul este afirmativ. Duplicatul îl constituie actul ce s-a autentificat, care va avea forma actului original, dar nu va conţine semnăturile părţilor şi ale celorlalte persoane participante şi nici semnătura notarului pe încheierea de autentificare; numele tuturor celor arătaţi mai sus se va reda prin tehnoredactare.

Conform legii, în cazul în care actul notarial se încheie în formă autentică de către notarul public, acesta se întocmeşte într-un singur exemplar original care se păstrează în arhiva biroului notarial.


Fiecărei persoane parte în act i se eliberează, la cerere, în numărul solicitat, duplicate de pe actul original, care au aceeaşi forţă probantă ca şi originalul şi, dacă actul constată o creanţă certă, lichidă şi exigibilă, constituie, ca şi originalul, titlu executoriu.


Duplicatul eliberat la autentificarea actului reprezintă redarea fidelă a conţinutului actului notarial şi a încheierii de autentificare originale, cu excepţia semnăturii părţilor şi a notarului public. În locul semnăturilor originale ale părţilor şi notarului public se menţionează numele şi prenumele fiecărui semnatar.

Pe prima pagină a duplicatului se va aplica o parafă cu menţiunea DUPLICAT. La finalul duplicatului eliberat la autentificarea actului notarial îndeplinit, după încheierea de autentificare, se introduce formula de duplicat cu următorul cuprins, sub care notarul public semnează şi aplică sigiliul:


Prezentul duplicat s-a întocmit în.......... exemplare, de.........., notar public, astăzi, data autentificării actului, şi are aceeaşi forţă probantă ca originalul.

În cazul înscrisurilor prevăzute la art. 101 din lege, formula de duplicat va avea următorul conţinut:


Prezentul duplicat s-a întocmit în.......... exemplare, de.........., notar public, astăzi, data autentificării actului, are aceeaşi forţă probantă ca originalul şi constituie titlu executoriu în condiţiile legii.


Un exemplar al duplicatului eliberat la autentificare se arhivează împreună cu originalul actului păstrat în arhiva notarului public. În vederea îndeplinirii operaţiunilor de publicitate a actului juridic încheiat în formă autentică, notarul public comunică fiecărui registru de publicitate câte un duplicat eliberat la autentificarea actului. Duplicatele eliberate părţilor la autentificarea actului şi cele comunicate registrelor de publicitate au numărul actului autentic încheiat într-un singur exemplar original.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel