În perspectiva campaniei de vaccinare de toamnă, Bruxelles a decis să favorizeze relațiile cu companiile care au obținut deja avizul EMA.
Cortina cade pe contractul dintre Uniunea Europeană și grupul farmaceutic franco-austriac Valneva pentru furnizarea a peste 50 de milioane de vaccinuri în anul următor, scrie Europa Today.
De fapt, Comisia a notificat compania cu privire la intenția sa de a înceta relația semnată la 10 noiembrie. Acordul dădea UE dreptul de a rezilia contractul dacă vaccinul dezvoltat de Valneva, numit VLA2001, nu a primit autorizația de introducere pe piață de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) până la 30 aprilie 2022.
Totuși, a precizat compania, ”conform termenilor contractului, Valneva are la dispoziție 30 de zile de la 13 mai 2022 pentru a obține autorizația de introducere pe piață sau pentru a propune un plan de remediere a situației într-un mod acceptabil”.
De aici și iritația Valneva, care a calificat „regretabilă” alegerea Comisiei Europene, „mai ales pentru că continuăm să primim mesaje de la europeni care caută o soluție de vaccinare mai tradițională” față de dozele aprobate, a comentat Thomas Lingelbach, CEO Valneva.
Compania „continuă să creadă că candidatul său la vaccin VLA2001 poate aduce o contribuție importantă la lupta împotriva Covid-19 și poate integra vaccinurile existente cu o abordare a virusului întreg inactivat”, se arată din nou în nota Valneva. Cu toate acestea, UE pare hotărâtă să schimbe ritmul strategiei sale de combatere a pandemiei.
În urmă cu câteva zile, Comisia a ajuns la un nou acord cu Pfizer/BioNTech pentru a ”aborda mai bine nevoile statelor membre privind vaccinurile anti-Covid în lunile următoare”.
Acordul va garanta statelor membre să primească doze ”când au nevoie de ele” și va include viitoare vaccinuri adaptate variantelor, astfel încât țările ”să poată răspunde oricărei evoluții epidemiologice până la sfârșitul anului”.
Noul acord ”va adapta graficele contractuale de livrare convenite inițial” cu producătorul celui mai administrat vaccin.
”Dozele planificate pentru iunie și toată vara vor fi livrate în septembrie și în perioada de toamnă și iarnă 2022, când este mai probabil ca statele membre să aibă nevoie de stocuri suplimentare de vaccinuri pentru campaniile naționale și pentru a-și îndeplini angajamentele față de solidaritatea internațională”, a precizat Comisia.
Prin urmare, UE a decis să-și restricționeze furnizarea de vaccinuri doar la companiile care au obținut deja aprobarea EMA, începând să rupă, pe măsură ce acestea expiră, contractele cu companiile farmaceutice care nu au obținut încă aprobarea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News